latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:09 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

МСД Бијељина: Немар и незаинтересованост локалне власти за проблеме

Млади социјалдемократи Бијељина изразили су забринутост због немара и незаинтересованости локалне власти за проблеме младих, а прије свега за будућност 50-ак породица радника запослених у Бањи Дворови којима пријети могућност да постану социјални случајеви.
Бијељина: Јањић - прес - Фото: СРНА
Бијељина: Јањић - пресФото: СРНА

"Запосленим у Бањи Дворови пријети могућност да остану на улици уколико се стање у тој установи драстично не поправи. Небриге и немара од градских власти, нажалост, не недостаје ни када је ријеч о осталој популацији, па и о нама младима", рекао је на конференцији за новинаре предсједник МСД Бијељина Горан Јањић.

Он упозорава да град Бијељина годинама уназад нема ниједну проактивну мјеру која системски третира проблем младих људи.

Рад локалне власти и локалног парламента, истиче Јањић, своди се на "крпљење" буџетских рупа подизањем нових кредита, на продаје земљишта, преносе власништва.

Замјеник предсједника Републичке организације МСД-а Александар Ђурђевић каже да млади у Бијељини тешко подносе чињеницу да локалне заједнице у Српској које имају знатно мањи буџет од бијељинског, имају позитиван однос према рјешавању проблема младих.

"Град Требиње, на примјер, има значајну ставку у буџету за субвенцију запошљавања и самозапошљавања младих, па је тако једна од њих и субвенционисање одрађивања приправничког стажа, као и бројне друге повластице у вези са стамбеним збрињавањем, једнократне повластице од 10.000 КМ за склапање брака", навео је Ђурђевић.

Он је подсјетио на мјере које Влада Српске предузима према младима на годишњем нивоу - јефтино школовање, стипендије које су редовне, пројекте запошавања, те нагласио да ће МСД Бијељине покушати да утичу на локалну власт да убудуће води рачуна о овој категорији становништва.

Бијељински МСД најавили су да ће изнијети мјере и приједлоге за које сматрају да су реални и спроводиви, а сличне су иницијативама предлаганим Скупштини града прошлих година.

Они очекују да ће ове године бити прихваћени приједлози - увођење субвенција запошљавања и самозапошљавања у реалном сектору, сувенционисање запошљавања младих на селу, буџетско издвајање за стамбено збрињавање младих, повећање износа за стипендирање...

ИЗ МСД Бијељина су најавили да ће позвати своје колеге из бијељинског СДС-а, који, као млади људи имају сличне или исте проблеме, што се види и по њиховој програмској платформи, да искористе своје страначке колеге да остваре неке од својих иницијатива битних за све младе града и њихов опстанак на овим просторима.

Извор: Срна