latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

Жељезнице Српске: За пензију услове стекло 212 радника

У предузећу "Жељезнице Републике Српске" ове године је 212 радника стекло услове за пензију у складу са новим законом о измјенама и допунама Закона о ЖРС, рекао је предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Марковић је навео да су синдикалне организације током преговора са Управом ЖРС-а и ресорним министарством договориле да ове године буду пензионисани радници који навршавају 57 година и четири мјесеца живота, а имају 40 година радног стажа.

Према његовим ријечима, већ идуће године старосна граница за пензионисање се повећава на 57 година и осам мјесеци.

Говорећи о пензионисању жена, Марковић је појаснио да оне не иду у пензију са 35 година радног стажа, већ им је омогућено да га продуже до 40 година, уз услов за ову годину да су навршиле 55 година и четири мјесеца.

"Уз исплату опремнина, њима ће бити исплаћена и сва потраживања, као и неуплаћени доприноси", рекао је Марковић новинарима.

Он је истакао да су предвиђене мјере посљедица смањења броја радника предвиђених процесом реструктурисања ЖРС-а.

Марковић је додао да нове измјене Закона не могу ријешити проблем вишка радника и да би још око 190 њих требало бити збринуто на други начин, а синдикати ће инсистирати да то буде на добровољној основи.

"Ми имамо много младих људи који би добровољно напустили `Жељезнице` уз такозвану стимулативну отпремнину, а ако и у том случају не буде задовољен број, онда би вишак радника остварио своја права у складу са законом - исплата отпремнине и могућност повратка у предузеће, ако се за то укаже потреба", рекао је Марковић.

Синдикат жељезничара Републике Српске организовао је данас у Добоју испраћај за 26 пензионера овог синдиката који су пензионисани у периоду од 1. октобра прошле до 30. септембра ове године.

Свечани испраћај пензионера уз подјелу пригодних поклона организован је у мотелу "Интегра" у Добоју.