latinica  ћирилица
24/10/2017 |  14:44 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Промоција романа "Четникуша" на Сајму књиге у Београду

Професор Емил Влајки изјавио је, на београдској промоцији свог романа "Четникуша", да је главна јунакиња романа Рада симбол страдања не само сарајевских Срба, него српског народа уопште и нагласио да је трагедија коју су Срби као народ доживјели у 20. вијеку једна од највећих трагедија икад.
Сајам књиге у Београду (архив) - Фото: РТРС
Сајам књиге у Београду (архив)Фото: РТРС

Влајки је нагласио да је, пратећи трагичну судбину Раде која је рат дочекала као Српкиња удата за муслимана, испричао причу о бројним породицама и мјешовитим браковима у Сарајеву који су се нашли на тешком испиту када је почео рат, али и о судбини више од 120.000 Срба који су доживјели прогон и најгора мучења од својих суграђана.

"Рада је метафора за страдање Срба у Сарајеву. Прича о њој као Српкињи која гине од гранате коју је на конвој избјеглица испалио њен син Ален је попут античке трагедија, а таквих трагедија било је на простору цијеле Југославије", рекао је Влајки.

Према његовим ријечима, причу о његовој "четникуши" и о страдању 2500 до 3000 сарајевских Срба од других трагичних прича разликује то што се о тој трагедији упорно ћути.

Рецензент романа, режисер Драган Елчић најавио је да ће роман "Четникуша" ускоро заживјети као радио-драма и нагласио да роман представља велики изазов за позоришне и за филмске ствараоце, као и да је убијеђен да ће ускоро Радин лик оживјети на позоришној сцени и на филму.

Извор: СРНА