latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:17 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Семберски прерађивачи воћа и поврћа најављују поскупљења (ВИДЕО)

Иако је због суше род воћа и поврћа преполовљен, семберски прерађивачи ће испунити план производње. Због несташице на домаћем тржишту, дио сировине су увозили и скупље плаћали, што ће, најављују, довести до поскупљења производа. Посљедице овогодишње суше, осим пољопривредника и фабрика, претрпјеће и потрошачи.
Прерада поврћа - Фото: РТРС
Прерада поврћаФото: РТРС

Ових дана у семберским фабрикама завршава се кампања откупа воћа и поврћа. План откупа су реализовали, али је због недостатка сировине производња много скупља него претходних година.

- Прихватили смо тржишне цијене које су далеко веће него прошле године. Веће су и до 100 одсто, првенствено код индустријске јабуке чија цијена је незапамћена и износи 35 до 40 фенинга, а њена реална цијена је од 15 до 20 фенинга - каже Ђорђе Славињак, директор д.о.о Спектар дринк из Бијељине.

И фабрика Танасић је откупила планираних 5,5 хиљада тона воћа и поврћа. За два дана завршавају овогодишњу кампању прераде.

- Откупили смо онолико колико смо и планирали, једино смо имали проблем са краставцем корнишоном, јер је био дефицитаран па нисмо успјели да га прерадимо у планираним количинама - каже Немања Танасић, помоћник директора овог предузећа.

Због скупе сировине прерађивачи најављују корекцију цијена готових производа.

- Цијену сока од јабуке морамо повисити за 30 одсто, мармеладу од шипка за 10-так одсто, остале до 10 одсто, а неке нећемо мијењати - каже Славињак.

Ипак, већих поскупљења неће бити, каже Славињак. Разлику у цијени ће компензовати из властитих резерви. Простора има јер је ове године нижа цијена шећера на тржишту што ће допринијети да поскупљење производа од воћа и поврћа буду минималнa.