latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:21 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Отворен Конгрес словенских земаља "Бањалука 2017" (ВИДЕО)

Туризам и његова улога у повезивању и развоју словенских земаља, тема је Конгреса словенских земаља "Бањалука 2017", који је данас отворен. На конгресу ће бити промовисани туристички потенцијали градова и регија из Републике Српске, Русије, Бугарске и Словеније. Бањалука је гостима представила потенцијале у адреналинском, а Република Српска у здравственом и вјерском туризму.
Конгрерс словенских земаља - Фото: РТРС
Конгрерс словенских земаљаФото: РТРС

Гостима су данас представљени туристички потенцијали, а сутра ће бити организована и посјета бањама Слатина и Врућица, те манастиру Липље.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић каже да је на конгресу отворено неколико веома важних тема из области туризма, за које се сматра да нам могу донијети бенефите Српској.

Нана Гвичија, замјеница предсједника Комитета за туризам Санкт Петербурга каже да су руски туристи веома заинтересовани за туризам у Републици Српској.

- То је повезано и са добрим личним односима предсједника Додика и губернатора Полтавченка - каже Гвичија.

Своје потенцијале представила је и Бањалука. Тренутно се ради на представљању зимске сезоне, у којој су од првог децембра најављена бројна дешавања.

- Постоји потреба за новим хотелским капацитетима у Бањалуци и тражимо партнере за хотеле више категорије са конгресним дворанама, што би подстакло и конгресни туризам, за који постоји потенцијал, али не постоје довољни капацитети - каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Циљ овог конгреса је још боље повезивање словенских земаља и очување заједничког културног, историјског и научног насљеђа.