latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:23 | Аутор: РТРС

Тадић није потврдио да намјерава да формира нову странку

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић није данас потврдио медијске наводе да намјерава да иступи из СДС-а и оснује нову странку, али је рекао да је спреман да прихвати одговорност за поправљање стања у Савезу за промјене.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је рекао новинарима у Сарајеву да је тачно да је разговарао са представницима СДС-а на њихов захтјев, али да не може да каже о коме је ријеч, те да то није схватио као званичне разговоре.

"Морамо се подсјетити да живимо у вишестраначком систему. Као што је обавеза озбиљних, одговорних и слободних људи била да се у једнопартијском систему боре против једнопартијског једноумља, тако је сада обавеза озбиљних, одговорних и слободних људи да се боре против вишепартијског безумља", додао је Тадић.

Он каже да народ има право да "преживи своје политичаре" и има на располагању уставни поредак који му даје право да, када неке странке не раде своје послове добро, тражи себи уточиште и формира нову странку.

На инсистирање новинара да каже да ли то значи да формира нову странку, Тадић је рекао да је све што је могао рећи о тој теми рекао и да ништа није прикрио.

Када је ријеч о тврдњама да иза његове евентуалне одлуке о формирању нове странке стоји предсједник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић, Тадић је подсјетио да је БиХ Дејтонским споразумом одвојена од земље у којој је Вучић лидер.

"Као што је АТВ објавио, императив овога о чему сам разговарао /са представницима СДС-а/ јесте да се напокон среди стање у Савезу за промјене", рекао је Тадић и додао да не бјежи од одговорности да среди стање у Савезу за промјене.

Он је навео да је у старту направио Савез за промјене - од имена, програма и свега осталог, али да није учествовао у његовој приватизацији нити подјели плијена за све ово вријеме, због чега има морално право да пред грађанима који су подржали Савез каже да то може поправити.

Тадић је додао да се промјена односи и на Савјет министара јер је очито да у овој ситуацији рад његових појединих чланова није од користи за Савез за промјене.

Извор: Срна