latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:30 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Ухапшени Срби на дан локалних избора изложени правном насиљу

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију изражен је најоштрији протест због правног насиља којем су изложени Саша Аранђеловић, Дејан Урошевић и Горан Савковић, ухапшени 22. октобра на административном прелазу Јариње, због наводне сумње да су превозили експлозивне материје.
Јариње - Фото: ТАНЈУГ
ЈарињеФото: ТАНЈУГ

Како је наведено у саопштењу Канцеларије, ухапшенима је данас након мјере задржавања од 48 часова, изречена мјера притвора до 30 дана, "иако је свима јасно да је ријеч о подметнутним експлозивним направама", односно диверзији чији је циљ био да спријечи долазак интерно расељених лица на бирачка мјеста на Космету.

"Хапшење тројице Срба на дан одржавања локалних избора на Космету, приликом превоза интерно расељених лица на гласање, представља како кршење слободе кретања, тако и кршење бирачког права и права на учешће у политичком животу, која представљају универзална људска права", саопштено је из Канцеларије.

Подметање експлозивних средстава у аутобусу, како су поручили, представља манипулацију политичких струја на Космету које су жељеле да спријече интерно расељена лица да гласају за представнике који ће штитити њихове интересе.

"Узнемиравајуће је да правосуђе привремених институција самоуправе прихвата да служи као инструмент у политичким обрачунима. Овај пример правног насиља показује, између осталог, зашто је важно да српске судије и тужиоци што прије ступе на функцију на Косову и Метохији", наведено је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију се овим поводом, као и поводом још неколико хапшења грађана Србије у протеклом периоду под сумњивим и нејасним околностима, обратила Еулексу, захтијевајући да његови правосудни органи преузму те предмете.

Ријеч је о политички и етнички мотивисаним кривичним поступцима који се воде против Богдана Митровића, Миланке Терзић, Новице Шошића и Момчила Јанчића.

Извор: Срна