latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:52 ⇒ 25/10/2017 | 09:26 | Аутор: РТРС

Американци забринути због руског утицаја на Балкану

Замјеник помоћника америчког државног секретара Хојт Ји током сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем изразио је забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, као и због руског утицаја у региону.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Ји је нагласио да би даљи напредак у области владавине права и слободе медија, као и нормализација односа са самопроглашеним Косовом, били одлучујући на путу Србије ка чланству у ЕУ, саопштено је из Службе за медије предсједника Србије.

Амерички званичник је током разговора у Београду истакао важност унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Ји је исказао оптимизам за даљи напредак у региону у наредном периоду и похвалио напредак Србије ка испуњењу свог стратешког циља - чланства у ЕУ.

Вучић је пажљиво саслушао америчког представника и на веома директан начин одговорио на његове примједбе, а садржај одговора предсједника Србије биће саопштен наредних дана, наводе из Службе за медије предсједника Србије.

Како је саопштено разговор је био веома отворен, а Ји је похвалио економске реформе и фискалну консолидацију, које је спровела Влада док је премијер био Александар Вучић, а које наставља Влада Ане Брнабић.

Двојица саговорника разговарали су и о значају слободе изражавања, као и одговорности за објективно извјештавање засновано на чињеницама, а Ји је истакао значај постојања опозиције у демократском друштву.

Ји се, такође, заузео за рјешавање случаја убиства браће Битићи 1999. године и случаја паљења Амбасаде САД у Београду 2008. године.

Детаљи са данашњег разговора Вучића и Јиа, који је завршен око 13.30 часова, нису били познати јавности више часова.

Ји је јуче изјавио у Београду да Србија не може да "сједи на двије столице", те да руском центру у Нишу не треба дати дипломатски статус.

Извор: СРНА