latinica  ћирилица
24/10/2017 |  20:01 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

На Сајму у Београду бројна издања из Српске (ВИДЕО)

На Међународном сајму књига у Београду и данас су представљена бројна издања из Републике Српске.
Сајам књига у Београду - Фото: РТРС
Сајам књига у БеоградуФото: РТРС

Патријарх Иринеј присуствовао је промоцији пројекта Удружења Српско-руски мост "Душу нису убили", који говори о страдању Срба у БиХ у 20. вијеку.

Пројекат се састоји од историографске монографије "Затирање српског народа у 20. вијеку у БиХ" коју је написао Драга Мастиловић и документарног филма и књиге "Душу нису убили" ауторке Мире Лолић Мочевић, који доносе 60-ак свједочења страдалника и очевидаца страдања Срба у сва три рата у прошлом вијеку.

- У овом филму и књигама говори се само о страдању цивила. Они свједоче о томе што су преживјели, снага њиховог свједочења је је највећа снага тих књига, наравно, уз књигу професора Мастиловићс која је историографска монографија - каже Лолић Мочевић.

Пројекат је реализован уз благослов патријарха Иринеја, који поручује да чувамо Републику Српску и не заборавимо страдања, али и да не изгубимо своју душу.

- Како не бисмо изгубили душу морамо да се сјединимо, да заједнички мислимо, исте истине народне и историјске да дијелимо и да се не свађамо - рекао је патријарх.

На Сајму у Београду представљена су и издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица- монографија "Правосудна неистина" аутора Милана Благојевића и књига "Намјерном силом на Републику Српску" групе аутора.

Директор Центра и један од аутора књиге Милорад Којић рекао је да ова књига говори о НАТО бомбардовању Републике Српске и да је написана с намјером да се од заборава отме 16 трагичних дана који су оставили велике посљедице на Српску.

Рецензент књиге је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је рекао да ова књига свједочи о томе да је Српска створена "када је сила која је била против ње била немјерљива и када је непријатељ био много јачи и на земљи и на небу и у медијима".

- Ми смо својом упорношћу издржали и НАТО бомбе, и муслиманско-хрватску коалицију и немогућу међународну констелацију, сатанизацију, и ред је да то што смо урадили не остане само ријеч коју спомињемо, него да остане писани траг о томе - рекао је Стевандић.

Представљена је и књига Емила Влајкија "Четникуша", која привлачи пажњу читалаца у региону.

- Тематика књиге је распад мјешовитих бракова у муслиманском дијелу Сарајева. То је нешто што је било заједничко свима - рекао је Влајки.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић приликом посјете штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево истакао је важност акције "Читајмо заједно" која траје до краја октобра, а подразумијева да за сваку купљену књигу у Заводовим књижарама Министарство плати још једну, намијењену библиотекама у неразвијеним општинама у Српској.

- Акција је значајна због тога што желимо да библиотеке у неразвијеним општинама обогатимо књижним фондусом, и то оних књига које су издате у протекле двије године - навео је Малешевић.

Читаоцима је, између осталог, представљена и књига "Петар Кочић. Живот и рад", коју је у рукопису оставио Васо Глушац, приредио Зоран Пејашиновић, а објавила Бесједа.Н