latinica  ћирилица
24/10/2017 |  21:40 | Аутор: РТРС

Бора Милутиновић: Будите срећни због Мундијала

Србију је Муслин одвео на СП. Човјек је урадио фантастично свој посао. Довољно сам вам рекао – каже некадашњи селектор осам репрезентација
Бора Милутиновић (Фото: Wikimedia Commons) -
Бора Милутиновић (Фото: Wikimedia Commons)

Направили сте сјајан резултат, имате селектора који вас је одвео на Мундијал у Русију. Будите пресрећни због тога. Нека наше играче послужи здравље и паметна глава и нећете имати проблема! Ово је у уторак, са бине на семинару Удружења европских професионалних тренера, поручио легендарни Бора Милутиновић (73), без икакве дилеме прва звијезда овог тродневног скупа у организацији ФИФА и ФСС.

- Водио сам у својој каријери осам репрезентација. Мексико чак два пута. Имао сам разне изазове, сретао милионе људи. Учио ме живот многим стварима, а ја сам од фудбала научио највише. А у фудбалу сам знао да примјењујем и искуства са шаховске табле. Сачувајте себе, сачувајте краља на табли и на терену. Вама тренерима поручујем: у фудбалу је најважнија само једна ствар, а то је сљедећа акција вашег тима на терену - каже Бора Милутиновић.

О фудбалу "орлова", пласману на Мундијал и тренерским квалитетима селектора Славољуба Муслина, легендарни Бора је издекламовао:

- Када изађеш на терен мораш да знаш ко си. Мораш да знаш гдје си и ко ти је са друге стране терена. Мораш да имаш подршку народа и челника свог савеза. Знали су у Кини да ме са милион људи дочекају на улици овацијама, али и да ми "намјесте" у Нигерији и да ми вичу "Боро, одлази". Али увијек сам знао ко сам и гдје сам. И када су ми у Мексику, као једном од петорице странаца у својој историји дали Орден астечког орла, знао сам због чега сам га заслужио. Србију је Муслин одвео на Мундијал. Човјек је урадио фантастично свој посао. Довољно сам вам рекао.

Помињући неке од највећих звијезда које је тренирао, присјетио се Милутиновић Мексиканца Уга Санчеза.

- Хтио сам да га доведем из Мексика у Партизан. А он ми каже да не може у нашу лигу јер је низак, нема скок и не игра тако добро десном ногом. Зато је отишао у Реал Мадрид и показао какав је играч - додаје Милутиновић.

Мало фали легендарном Бори да га прозову тренером свих српских тренера. Водио је у каријери два пута Мексико, Костарику, САД, Нигерију, Кину, Хондурас, Јамајку и само двије недјеље Ирак. Био је на чак пет Мундијала.

Црно-бијела крв

Признао је Бора Милутиновић колики је партизановац и сјетио се анегдоте са Мундијала у Италији 1990. године.

- Мојим тијелом тече црно-бијела крв. На Мундијалу у Италији сам водио Костарику и трећа гарнитура дресова нам је била црно-бијела. Играли смо у Торину. Цијели стадион је скандирао "Јуве, Јуве..." кад нас је видио на терену - сјећа се Бора.