latinica  ћирилица
27/10/2017 |  17:44 | Аутор: РТРС

Тероризам и даље заједнички изазов за ЕУ и западни Балкан

Тероризам је и даље заједнички изазов за ЕУ и западни Балкан, а блиска сарадња је кључна за спречавање радикализације и тероризма, наводи се у заједничкој изјави са дводневног Министарског форума о правосуђу и унутрашњим пословима ЕУ и западног Балкана који је данас завршен у Софији.

Министри су се сагласили да је потребно додатно ојачати постојеће формате и мреже сарадње, укључујући путем Мреже за подизање свијести о радикализацији, саопштено је из Министарства правде БиХ.

Министри су потврдили да су били суочени са сличним изазовима у одговору на безбједносну пријетњу коју представља насилни екстремизам, те су се сагласили да ће радити заједно да би ријешили главне узроке, те изградили отпорна и кохезивна друштва.

Они су признали да су политички дијалози ЕУ за борбу против тероризма/сузбијање насилног екстремизма са земљама западног Балкана корисни за препознавање приоритета и осмишљавања конкретних акција.

Министри су посебно поздравили ширење области дјеловања Иницијативе западног Балкана за борбу против тероризма, која сада обухвата и борбу против тешког и организованог криминала и безбједност граница.

Они су препознали да ова побољшана улога Иницијативе олакшава подршку ЕУ у јачању капацитета на подручју унутрашње безбједности, те би партнерима са западног Балкана требало да омогући боље откривање и рјешавање безбједносних изазова.

Министри су се обавезали да ће ојачати оперативно партнерство да би ефикасно и дјелотворно ријешили проблем тероризма и радикализације, али и транснационалног организованог криминала и граничне безбједности, у складу са новим моделом Интегративног управљања унутрашњом безбједношћу и у сарадњи са релевантним агенцијама ЕУ.

Они су позвали на брзо доношење закључка што се тиче практичне примјене пилот пројекта да би службеници Европола били послати у Албанију, БиХ и Србију.

Министри су сагледали своја стална настојања рјешавања проблема кријумчарења оружјем, те разговарали о напретку постигнутом у примјени Заједничке изјаве о унапређењу борбе против незаконите трговине ватреним оружјем, муницијом и експлозивима, да би била побољшана безбједност складишних капацитета ватреног оружја и муниције, и периодичног одлагања вишка оружја и муниције, посебно оног одузетог током илегалних активности.

Они су поздравили помоћ ЕУ у давању обуке о ватреном оружју за полицијске службенике.

Министри су се сагласили да су обезбјеђивање ефикасног управљања границом и борба против кријумчарења миграната и даље главни приоритет, како за ЕУ, тако и за западни Балкан.

Кријумчарење мигрантима у до сада невиђеним размјерама од криминалних мрежа захтијева сталну будност, те ефикасно партнерство директно погођених земаља и регија.

Министри су препознали важност сарадње партнера западног Балкана са Европолом и земљама чланицама ЕУ у борби против кријумчарења мигрантима.

Обвезали су се да ће наставити сарадњу између агенција за провођење закона са западног Балкана са земљама чланицама ЕУ и са Европолом да би разоружали групе организованог криминала које су одговорне за ове активности.

Министри су поздравили регионалне активности које су осмишљене за побољшање размјене информација и сазнања, како на стратешком, тако и на нивоу спровођења закона.

Они су препознали важну улогу Европског центра за борбу против кријумчарења миграната, те Заједничке оперативне канцеларије против мрежа кријумчарења људима у рјешавању појаве кријумчарења миграната, као и официра за везу Европске агенције за граничну и обалску стражу који је размјештен у Београд са регионалним налогом за повећану сарадњу на управљању границама.

Министри су разговарали о стању примјене безвизних режима.

Узимајући у обзир случајеве неоснованих захтјева за азил, министри су се обвезали да ће појачати активности за рјешавање ове појаве, да би било спријечено покретање механизма суспензије виза.

Министри су поздравили напоре које су предузели партнери са западног Балкана на подручју реформе правосуђа и нагласили да је потребно учинити више за ефикасну примјену правосудних реформи, од којих би грађани имали директне користи, а основни су елемент процеса придруживања ЕУ.

Они су се сагласили да ће реформске активности западног Балкана усмјерити на испуњавање европских стандарда за судије и тужиоце.

Партнери са западног Балкана сагласили су се да ће од почетка идуће године радити са Европском комисијом на развоју кључних показатеља за мјерење ефикасности правосудног система.

Они су подржали развој електроничких система управљања предметима који би помогли да буду смањени заостали предмети, те случајна расподјеле предмета.

Европска комисија је поновно потврдила спремност да подржи поступак реформе правосуђа који је у току у региону, и то помоћу политичке подршке, стручних савјета и финансијске помоћи из Инструмената претприступне помоћи.

Министри су потврдили да је побољшање регионалне правосудне сарадње на западном Балкану кључно за добре међусусједске односе.

Министри правде западног Балкана обвезали су се да ће њихова тијела брже рјешавати захтјеве за узајамну правну помоћ њихових сусједа да би се заједнички и ефикасно борили против најтежих облика криминала који погађају регион.

С циљем јачања борбе против транснационалног криминала, министри и Европска комисија сагласили су се да је за западни Балкан важно да што прије склопе споразуме о сарадњи са Еуројустом /Европска јединица за правосудну сарадњу/.

Министри правде партнера са западног Балкана обавезали су се да ће предузети потребне мјере, посебно што се тиче законодавства о заштити података, да би поступак напредовао.

Европска комисија је подсјетила на важност примјене инструмената Савјета Европе и на правосудну сарадњу и на материјално кривично право, будући да они представљају главну правну основу за добру сарадњу стручњака ЕУ и западног Балкана.

У вези са правосудном сарадњом у грађанским предметима, министри су се сагласили да су инструменти Хашке конференције били кључни за рјешавање посебно осјетљивих породичних прекограничних спорова.

Министри западног Балкана обавезали су се да ће ратификовати инструменте Хашке конвенције који су директно повезани са правном тековином ЕУ.

Они су се сагласили да ће наставити сарадњу о свим питањима о којима су расправљали током Министарског форума о правосуђу и унутрашњим пословима, те да ће на сљедећем састанку наставити расправу.

На годишњем Министарском форуму о правосуђу и унутрашњим пословима ЕУ и западног Балкана учествовали су министри правде и унутрашњих послова Естоније, Бугарске и Аустрије, представљајући три предсједништва Савјета ЕУ, заједно са Европском комисијом, коју представља европски повјереник за правосуђе, потрошаче и равноправност полова, те европски повјереник за миграцију, унутрашње послове и грађанство, као и министри из шест земаља партнера са западног Балкана.

Извор: СРНА