latinica  ћирилица
28/10/2017 |  12:24 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Којић: Није коректна реакција међународне заједнице

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да није коректна реакција међународне заједнице у вези са испитивањем ратне прошлости судија и тужилаца, а да се претходно нису информисали о свим садржајима и чињеницама.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Отворени смо да представници међународне заједнице дођу у Бањалуку у Републички центар и да им ставимо на увид и располагање документацију коју смо доставили Високом судском и тужилачком савјету", рекао је Којић и истакао да је један од закључака ВСТС да се испитају све судије и тижиоци, а не само они који су обухваћени информацијом Републичког центра, коју су послали ВСТС-у.

Којић је навео да су одређене амбасаде из Сарајева, прије свега САД и Велике Британије, некоректно реаговале оцјеном да достављање овакве информације и испитивање ратне прошлости судија, уствари, представља једну врсту политичког притиска, са тезом да ће бити нарушено повјерење грађана у правосуђе.

"То је потпуни апсурд. Ја не знам на које грађане су конкретно мислили. Када су у питању грађани из Републике Српске у потпуности је нарушено повјерење грађана у то правосуђе када су у питању предмети ратних злочина", рекао је Којић.

Он је истакао да деполитизација управо и јесте циљ, да се деполитизује правосуђе које је очигледно у рукама међународне заједнице.

"Таква хитра реакција најбоље потврђује њихову жељу за управљањем правосуђем, а под контролом бошњачког политичког руководства предвођеног Бакиром Изетбеговићем. Информација на основу које су произашли закључци ВСТС садржи обиље доказа и уствари је резултат рада поткријепљеног чињеницама и доказима везано за те ратне судије и тужиоце", рекао је Којић.

Он је оцијенио да је потпуно некоректно причати да је ово било какав политички притисак на правосуђе.

"Управо је другачије. Желимо на овај начин да вратимо повјерење јавности и грађана у правосудне институције како би оне заступале једнакост грађана пред законом, правду и правичност", рекао је Којић.

Он каже да је очигледно да постоји страх да управо то правосуђе више не буде под политичким притиском Бошњака, прије свега Бакира Изетбеговића, и контролом међународне заједнице.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра неприхватљивим и срамним реаговање амбасада Велике Британије и САД, као и ОХР-а у вези са испитивањем ратне прошлости судија и тужилаца, а не реагују на ослобађање Насера Орића или измијештање гробница на Озрену.

Митровић је у изјави Срни оцијенио да је ријеч о оркестрираном реаговању на сваку критику и осуду пристрасног, нестручног, тенденциозног, пројектованог рада Суда и Тужилаштва БиХ.

"Најблаже речено то је неприхватљиво, срамно да на тај начин и овим поводом реагују из британске и америчке амбасаде, а не реагују што се измијештају гробнице на Озрену. Нису реаговали на ослобађање Насера Орића иако је доказан злочин на простору на којем је он одлучивао о свему", рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, требало је да сачекају разраду закључака ВСТС-а у вези са информацијом Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима који и сада обављају правосудне функције.

"Да не говоримо о 22 године независне БиХ, каква је таква је, да се мијешају амбасадори, без обзира што су гаранти Дејтонског мировног споразума. Има ту и Русија, Србија, Хрватска и многе друге земље, али само реагују Велика Британија и САД и одмах за њима и ОХР", каже Митровић.

Он је додао је пред представницима ових држава почињен злочин у Тузланској колони и Добровољачкој улици, а да се они никада нису огласили. "Био би ред да кажу да се то сада процесуира. То би био допринос помирењу на простору БиХ, али они имају другу концепцију", оцијенио је Митровић.

Он је подсјетио на међународне тужиоце Дејвида Швендимена и Џуда Романа који су обуставили истраге у случајевима "Тузланска колона" и "Добровољачка улица".

"Швендимен је послат на Косову да процесурира злочине над Србима. Смијешно, чиста демагогија", закључио је Митровић.

Амбасаде САД и Велике Британије у БиХ изразиле су "дубоку забринутост" због закључака које је усвојио ВСТС БиХ након информација Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске и сматрају непримјереним притиском захтјев да се доставе подаци да ли су поједине судије и тужиоци били предмет истраге.

ВСТС БиХ усвојио је ове седмице закључак да информација Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, заједно са прилозима, буде достављена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, те од њега захтјева приоритетно поступање.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послао је раније ВСТС-у БиХ информацију са именима ратних девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали у предметима ратних злочина, вођеним против Срба.

Извор: Срна