latinica  ћирилица
29/10/2017 |  17:14 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС-а у Дубровнику- шта је истина о парастосу на острву Дакса? (ВИДЕО)

Након што је савјетник Младена Босића, Небојша Вукановић у свом тексту изнио низ неистина тврдећи како је православни свештеник у Дубровнику наводно учестваво у миси побијеним усташама, Епархија захумско-херцеговачка и приморска саопштењем је демантовала све његове наводе. Екипа РТРС данас је била у Дубровнику. Доносимо причу о томе зашто се већ 27 година поред католичког служи и православни помен на острву Дакса, и ко су жртве које су 1944. године без суђења стријељали партизани на том мјесту.
Дубровачка парохија - Фото: РТРС
Дубровачка парохијаФото: РТРС

Више од педесет људи је крајем октобра 1944. стријељано на овом острву. Махом угледни љекари, трговци, свештеници, а све према одлуци народноослободилачке власти. Угледници побијени, а њихова имовина конфискована. Међу убијенима су и петорица православаца, такође угледних Дубровчана, те Божидар Пиндовић, православни свештеник. 

"Православних пет је убијено по ДНК анализи, међу њима и један православни свештеник", каже дубровачки парох Стеван Ковачевић. 

О жртвама са Даксе није се смјело говорити у социјалистичкој земљи, а поготову им служити вјерски помен. 

" Ако мало се знало, онако шутке се говорило за Даксу, Срби су причали о Србима", рекао је Слободан Симоновић, бивши секретар Српске православне црквене општине Дубровник.
Први пут и жртвама римокатоличке вјере , и православцима, и то по благослову митропилита Владислава парастос је служен 1990. године. Од тада сваког октобра, изузев током четири године рата, на Дакси се служи и католички и православни обред за упокојене. 

 "Апсолутно то треба да се настави", додаје Симоновић.

Зато су потпуно лажне и злонамјерне тврдње изнесене у медије са циљем да се цркви нанесе штета и ништа друго – кажу у дубровачкој парохији. 

 " Свака лаж има свој почетак и свој крај, а ми служимо истини , а истина је једно од божијих имена", наводи парох Ковачевић.

А истина је само једна , док количина лажи и глупости није ограничена , па ни онда када је ријеч о жртвама једног безбожног злочина.