latinica  ћирилица
01/11/2017 |  08:08 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Mахмуљину

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Махмуљин је оптужен јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда "Ел муџахедин" на подручју Возуће и Завидовића.

На рочишту одржаном 11. октобра, тужилаштво је приказало снимак настао након пада Возуће, на којем Махмуљин и предсједник такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић сједе за столом са припадницима одреда "Ел муџахедин" Ел Малијем и Ајманом.

То је потврдио сниматељ у команди Трећег корпуса Мирза Главаш, који је рекао да је присуствовао том догађају.

Главаш је рекао да је у више наврата видио Ајмана да улази у команду Трећег корпуса, али да не зна зашто је долазио и код кога је ишао, те да је неколико пута и сам разговарао са Ајманом.

Свједок Тужилаштва Един Шарић, који је радио у Одјељењу службе безбједности Трећег корпуса у Сектору за контраобавјештајне послове, рекао је да је одред "Ел муџехедин" учествовао у операцији "Фарз", те да је чуо да су том приликом од неких јединица из састава Трећег корпуса отели педесетак ратних заробљеника.

Шарић је рекао да су, према његовим сазнањима, људи које је отео одред "Ел муџахедин" убијени, мада, како каже, не зна како и када.

Извор: СРНА