latinica  ћирилица
03/11/2017 |  17:29 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ: Шишића и остале прогласити кривим за злочин у Кукавицама

Тужилаштво БиХ затражило да бивши припадници такозване Армије БиХ Мухамед и Тарик Шишић, Емир Драковац и Азиз Шуша буду проглашени кривим за ратни злочин почињен над Србима у мјесту Кукавице, на подручју Рогатице 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Мирза Хукељић жалио се на првостепену пресуду због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и повреде закона о кривичном поступку, наводећи да због тога сматра да пресуда треба да буде преиначена и оптужени проглашени кривим или да пресуда буде укинута, а да се не изводе докази већ поновно одлучи о казни.

Хукељић је рекао да је судско вијеће утврдило да су оптужени били присутни на лицу мјеста и учествовали у нападу на конвој у Кукавицама, али да остаје сумња у погледу циља који су нападали, то јест у погледу увјерења да су оптужени знали да је ријеч о цивилима, преноси Бирн.

Одбрана Емира Драковца, који је осуђен на 14 година због злочина у селима Вратсалићи и Зебина шума, сматра да суђење треба бити обновљено због "нових доказа", а одбране осталих оптужених сматрају да треба да буде потврђена ослобађајућа пресуда њиховим брањеницима.

Драковац је заједно с Мухамедом и Тариком Шишићем, као и Азизом Шушом ослобођен оптужби за учешће у нападу на конвој у Кукавицама /општина Рогатица/, када је смртно страдао 21 цивил, а 39 је рањено.

Одбрана Драковца навела је да је пресуда неразумљива, као и да су у посједу нових доказа који се тичу кредибилитета једног од свједока, а Фахрија Каркин, бранилац Драковца, рекао је да је нове доказе доставио Апелационом вијећу и да тражи да се суђење понови како би се утврдило чињенично стање и била донесена ослобађајућа пресуда за његовог клијента.

Мухамед Шишић је оптужен, заједно с Емиром Драковцем, Азизом Шушом и Тариком Шишићем, за учешће у нападу на конвој изведеном 27. аугуста 1992. године у мјесту Кукавице, када је убијено најмање 20 лица српске националности, а неколико десетина рањено.

Према оптужници, Мухамед Шишић је био командир Диверзантског вода Кукавичке чете такозване Армије БиХ, а остали оптужени припадници ове јединице.

Драковац је оптужен и да је у новембру 1992. на подручју Рогатице пуцао у једног цивила, као и да је крајем исте године на подручју Фоче мучио непознатог заробљеног припадника Војске Републике Српске.

Тужилаштво БиХ је затражило да жалба одбране буде одбијена јер није ријеч о новим доказима, пошто су, како је навео Хукељић, исти докази били доступни и претходном вијећу.

Суд ће одлуку о жалбама донијети накнадно.

Извор: СРНА