latinica  ћирилица
04/11/2017 |  18:52 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

КУД "Пелагић" потресају скандали (ВИДЕО)

Једно од најстаријих културно-умјетничких друштава у Српској, "Пелагић" из Бањалуке, посљедњих дана потресају скандали. Група чланова из ветеранске секције оптужила је рукодводство КУД-а за бројне незаконите радње, између осталог и отуђење и продају народних ношњи из фундуса, које, осим што имају велику колекцинарску вриједност, представљају и важно културно наслијеђе. Из Управе КУД-а одговарају да су те оптужбе неаргументоване и најављују тужбе.
КУД Пелагић - Фото: РТРС
КУД ПелагићФото: РТРС

Бивша предсједница "Пелагића" Вера Барић, каже да је у незаконите радње почела сумњати још прије десет година. Примијетила је, каже, да су на наступима ношене старе и изношене ношње, иако је лично набавила велики број нових. Након што је посумњала да су отуђене и јавно поставила то питање, скупштина ју је, каже, смијенила с мјеста предсједнице.

- Купила сам девет јорганџијских зобуна уз помоћ сарадника из других КУД-ова и колега из Србије, а претпостављам да је и то отуђено, јер користе старе за наступе, а ови нови су требало да их замијене - каже Барићева.

Одговорнима сматра секретара друштва, Вјекослава Драгушића и предсједника Миленка Савановића, тврдећи да је КУД постао приватно власништво њих и њихових породица. И док Драгушић није желио да се оглашава, Савановић те тврдње назива неаргументованим, поручујући да је за његовог мандата фундус вишеструко увећан.

- Ту су неки од нерпцјењивих примјера ношњи који се чувају под посебним условима, инспекције, које смо радили и недавно, сваке године то провјеравају. Дакле, то је немогуће отуђити - тврди Савановић.

Међутим, чланови ветеранске секције КУД-а кажу да и они имају одређена сазнања да су ношње продаване и да су такве информације добили од појединих колекционара из региона. Манипулација је, тврде, било и са чланаринама, улазницима за концерте, због чега позивају надлежне институције да реагују.

- Оправдано износимо сумње да је у друштву "Пелагић" било финансијских малверзација, да се није пословало домаћински, па чак да одређене радње имају и криминалну природу - наводи Сањин Бузаџија, члан ветеранске секције РКУД "Пелагић".

Савановић тврди да су Републичка тржишна инспекција и инспекција рада детаљно прочешљали рад друштва и да су утврђни само одређени административни пропусти, за које им је наложено да их исправе. Слично су нам потврдили и у Републичкој управи за инспекцијске послове, додавши да је поступак још у току. Све оптужбе ветерани ће, каже Савановић, морати да докажу на суду.

- Они ће у сваком случају ићи на суд, прије свега због блаћења Друштва, а онда и мене лично и моје породице - каже Савановић.

Тако ће овај културно-умјетнички гордијев чвор, распетљаван бити највјероватније на суду. И то на деведесету годишњицу рада Друштва.