latinica  ћирилица
05/11/2017 |  08:59 ⇒ 06/11/2017 | 07:46 | Аутор: РТРС

Оригинал Дејтонског споразума биће уступљен Народној скупштини? (ВИДЕО)

Оригинал Дејтонског споразума на енглеском језику, који је прије неколико дана пронађен у кући Жељка Кунтоша на Палама, биће након завршетка судског процеса уступљен Народној скуштини Републике Српске, гдје ће бити строго чуван, пишу данашње "Вечерње новости".
Дејтонски споразум - Фото: Screenshot
Дејтонски споразумФото: Screenshot

Лист наводи да постоји могућност да овај документ убудуће стоји у холу Народне скупштине Републике Српске и да сви који долазе у ову институцију могу да га разгледају.

Документ се сада налази у депоу Окружног суда у Бањалуци и води се као доказни материјал.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је листу да би најбоље рјешење било да документ под будним оком обезбјеђења стоји изложен или у згради Народне скупштине или у згради Владе Републике Српске.

"За разлику од Федерације БиХ и Сарајева, који крију да ли имају уопште оригинал Дејтонског споразума, Република Српска неће крити овај документ. У Сарајеву већ двије деценије не желе да кажу да ли посједују оригинал, јер неће да се отвори прича о рушењу Дејтонског споразума и о десетинама наметнутих рјешења од стране ОХР-а и високог представника у БиХ", рекао је Стевандић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је за лист да ће пронађени документ бити детаљно анализиран како би се утврдило колико је пута ОХР прекршио Дејтонски споразум и дјеловао мимо написаног.

"Сарајево је одмах почело да галами када је Република Српска пронашла документ, јер је БиХ неозбиљна држава у којој не желе да поштују слово Дејтонског споразума", истакао је Кошарац.

Извор: СРНА