latinica  ћирилица
08/11/2017 |  17:36 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Споразум о сарадњи између институција и локалне заједнице (ВИДЕО)

Локална управа и Центар за социјални рад у Козарској Дубици потписали су споразум о унапређењу сарадње између институција и локалне заједнице ради побољшања квалитета живота дјеце са сметњама у развоју. Од почетка септембра у Козарској Дубици дјелује и Дневни центар, са бројним активностима, за дјецу и омладину са сметњама у развоју.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

Број дјеце са сметњама у развоју, из године у годину се повећава на подручју Козарске Дубице. Дневни центар значајан је и за њих и за родитеље.

"Овај дневни центар омогућује да дијете оставиш на сигурном и да је под стручним надзором. Родитељи могу да обаве своје послове које требају. У суштини највише то користи дјеци, они се друже и креативно раде", каже Гордана Славнић, предсједник Удружења дјеце и омладине са сметњама у развоју "Растимо заједно" из Козарске Дубице.

У циљу унапређења социјалне заштите именована је мјешовита комисија са свим релевантним институцијама и удружењем родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју.

"Увођењем рефералних механизама праћења доприњеће свака институција са аспекта своје струке, да помогнемо да се дијете развија до максимума својих потенцијала", истиче Маја Шпица, директор ЈУ Центар за социјални рад Козарска Дубица.

"Оно што ћемо ми свакако водити рачуна да поред тога што плаћамо и неке друге услуге и поред превоза који обезбјеђујемо, јесте један јасан циљ да дјеца која су ометена у развоју што прије се социјализују и да постану пуноправни и активни чланови нашег друштва", рекао је начелник општине Козарска Дубица, Раденко Рељић.

На евиденцији Центра за социјални рад Козарска Дубица, налази се 108 лица са сметњама у развоју од којих су 52 дјетета млађа од 15 година.