latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:13 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Србија: Предат захтјев за доживотни затвор због убиства дјетета или труднице

Представници Фондације "Тијана Јурић" предали су Скупштини Србије 158.460 потписа грађана прикупљених у оквиру народне иницијативе којом се тражи увођење казне доживотног затвора за убиство дјетета, малољетника или труднице.
Сахрана Тијане Јурић (Foto: Telegraf) -
Сахрана Тијане Јурић (Foto: Telegraf)

Народна иницијатива одржана је у више од 40 градова у Србији од 23. до 29. октобра, а број прикупљених потписа вишеструко је премашио 30.000 неопходних за улазак у скупштинску процедуру.

Оснивач Фондације Игор Јурић рекао је да Србија нема времена да чека, да је ово круцијални проблем друштва који морају да рјешавају стручни људи те изразио наду да ће приједлог измјена Кривичног законика веома брзо бити у скупштинској процедури.

"Ако погледамо статистику која каже да је од 35 затвореника који су тренутно осуђени на максималну казну, а имају могућност условног отпуста и вероватно имају велику шансу да после две трећине казне изађу из затвора, то нас све опомиње да морамо нешто да радимо", рекао је Јурић.

Максималну казну од 40 година затвора служе 72 затвореника у Србији, а за њих 35 Фондација тражи доживотну казну.

"Тијанин закон", заправо измјене Закона о полицији, омогућиле су да за несталим дјететом све полицијске службе у потрагу крену одмах, свим расположивим средствима, умјесто да се чека 48 часова.

Извор: СРНА