latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:59 ⇒ 12/11/2017 | 19:59 | Аутор: РТРС

Младићева одбрана очекује драматичне потезе и опструкције Хага (ВИДЕО)

Судско вијеће Хашког трибунала одбацило је захтјеве одбране бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића у вези са његовом процесном способношћу и покретањем поступка против главног хашког љекара Пола Фалкеа, као и одлагања пресуде.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Оваква одлука, за тим одбране генерала Младића представља велику опструкцију његовог права на лијечење.

Захтјев одбијен, а образац одлучивања још једном утврђен – овако би се могла описати реакција Дарка Младића на одлуку трибунала о захтјеву тима одбране генерала Младића да се изрицање пресуде одгоди док српски љекари не утврде да ли је Младић ментално и физички способан да учествује у процесу.

"Након мјесеци и мјесеци њихових тврдњи да смо добили сву документацију сад одједном добијамо преко 500 страница и сад су нам опет рекли да је то комплетан материјал у вези његовог здравственог стара", рекао је син генерала Ратка Младића, Дарко Младић.

А очигледно је, већ из летимичног прегледа да је и нова документација непотпуна, каже Младић. Упркос свим опструкцијама, очекују и нове. Чак и из непотпуне документације јасно се види колико је лоше здравствено стање генерала Младића, истичу чланови тима одбране.

"Ми смо сада тражили и од предсједника Никта да се укључи пошто се ово вијећ. Нама је одлука неразумљива, јер је вијеће рекло да није надлежно, а одбило је наш захтјев. Или ниси надлежан, или одбијеш захтјев, тако да сама одлука по себи је контрадикторна", категоричан је члан тима одбране генерала Ратка Младића Бранко Лукић.

И неуро-радиолог Градимир Драгутиновић истиче, доказано је да су у случају Младића прескочене процедуре у лијечењу, али и да са овим бројем неадекватно лијечених можданих удара Младић мора добити адекватну терапију, како би се његово суђење уопште могло сматрати реалним.

"Овако се не може говорити, он је човјек у једном полулијеченом, некоректно лијеченом стању, што се одражава на мозак и питање је његових изјава колико су уопште валидне", истакао је Драгутиновић.

Са одбијањем захтјева за одгађање, датум изрицања пресуде остаје 22. новембар. Упркос бројним опструкцијама, одбрана наводи да тужилац није доказао своје тврдње.

"Одбрана је апсолутно сигурна да смо одбранили генерала Младића, свака пресуда осим ослобађајуће била би неправедна", нагласио је син генерала Ратка Младића, Дарко Младић.

Ипак, разлога да унапријед сумњају у правичност Трибунала, истиче Младић, и те како има. Чак и прије самог суђења, додаје, генералу Младићу покушавало се пресудити. Управо то је, каже, разлог за страхове, који су и већи уколико се узме у обзир пристрасност судија и намјера за сатанизацијом генерала Младића, која траје од почетка процеса.