latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:05 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Монтгомери: Изјава Изетбеговића води већој нестабилности у региону

Изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово је опасна провокација, каже Вилијам Монтгомери.
Вилијам Монтгомери - Фото: Screenshot/YouTube
Вилијам МонтгомериФото: Screenshot/YouTube

Бивши амбасадор САД у Београду додаје да се нада да ће међународна заједница снажно реаговати и осудити ту изјаву.

- Постоји историја нестабилности, а то обухвата БиХ, Косово и Македонију, а Србија је већ неколико година фактор стабиности у региону и то је веома важно, али не може Србија сама да начини овај реигон стабилним када се дугорочно гледа. Потребна је помоћ сусједа у региону и међународне заједнице, а не видим вољу, жељу и енергију међународне заједнице да предузме кораке да ове поменуте земље учини стабилнијим, рекао је Монтгомери гостујући на РТС-у.

Монтгомери истиче да је изјава Изетбеговића још једна примјер нечег што је провокативно и опасно, с обзиром да сви знамо да у БиХ свака већа одлука мора да буде одобрена од три народа.

"Његова изјава је свакако једнострана и такве изјаве воде само већој нестабилности у региону. Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати на његову изјаву и на провокацију коју је она изазвала пошто су у прошлости реаговали и на изјаве Милорада Додика, које су, по њиховом мишљењу, биле провокативне, навео је Монтгомери.

Извор: РТС