latinica  ћирилица
15/11/2017 |  16:57 ⇒ 16/11/2017 | 09:06 | Аутор: РТРС

Шта је ОБА урадила са снимцима Додикових разговора? (ВИДЕО)

Образложење да је Милорад Додик, прислушкиван због тражења доказа о умијешаности у корупцију незапамћен је и требало би га изучавати на факултетима, кажу бивши обавјештајци из Србије.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

Колегама из ОБА-е постављају питање шта су урадили са свим осталим информацијама које су успут прикупили? Прислушкивањем Додика, имали су увид у разговоре највишег руководства Републике Српске, али и њиховим контактима са руководством Србије.

Да не би признале да прислушкују, кроз историју су падале државе, владе, а у случају прислушкивања телефона Анегеле Меркел и пола Ције. Нико се,међутим, није досјетио онога чега и државни органи из Сарајева, кажу српски обавјештајци – прислушкивати Додика за куповину куће, и ето, онако успут сазнати све о стратешкој политици Републике Српске, или детаље сваког разговора које је водио са Русима или Вучићем.

"Не можете код тајног прислушкивања које су признали да су радили, рећи: 'Па ми тебе прислушкујемо само за неку кућу ако си купио'.. То су наравно измишљотине. Тајна служба БиХ, је овим опрала своју активност, заправо она прислушкује предсједника једног јаког ентитета у смислу да види, да ли он има контакте са Русима, да ли има контакте и какви су контакти са српским руководством, шта се крије иза таквих контакта, да ли има неке намјере да предузима у погледу обезбјеђења свог дијела ентитета", рекао је бивши шеф специјалног тима Службе државне безбједности Божидар Спасић. 

Ипак, безбједносним службама БиХ, треба одати признање, а образложење да се никако другачије није могло доћи до информација о наводној корупцији треба предавати на факултетима безбједности, каже Спасић.. 

"И вјероватно обавјештајне службе цркавају од смијеха, и оно што је најинтерсантније да БиХ служба нема тај капацитет да она сама прислушкује. Тако да они вјероватно користе капацитетем НАТО-а, Турске или неке друге агенције", додао је Спасић.

У пракси још није забиљежен случај да је држава обавијестила грађанина да је био под посебним мјерама, кажу безбједњаци, И није најјасније шта се тиме жељело постићи.

"Стиче се утисак да се тиме даје легитимитет неким другим корацима", истакао је в.д. декана Факултета безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић.

Чињеница је да су увид у разговоре Милорада Додика, имали не само из Сарајева већ и западних обавјештајних служби, међутим, чињеница је , како каже Божидар Спасић, и како је изузетно мала шанса да одређени органи Републике Српске и Србије нису знали за то прислушкивање.