latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:28 ⇒ 08:28 | Аутор: РТРС

Грчка полиција блокирала 200 миграната на путу ка Македонији

Грчка полиција у сриједу спријечила око 200 миграната и тражилаца азила да напусте Солун и упуте се ка граници са Македонијом у нади да ће отпутовати у земље ЕУ.
Грчка полиција блокирала 200 миграната - Фото: ТАНЈУГ
Грчка полиција блокирала 200 мигранатаФото: ТАНЈУГ

Десетине полицајаца у опреми за сузбијање нереда користиле су штитове како би зауставиле мигранте у близини центра Солуна, а пут су им блокирали полицијским аутобусима, преноси АП.

Мигранти, међу којима је већина из Сирије, Ирака и Сомалије, окупили су се током дана у Солуну, а многи кажу да су се одазвали позиву, објављеном на друштвеним мрежама, на марш ка грчко-македонској граници у знак протеста због немогућности да пређу у друге европске земље.

"Немам разлога да останем овдје. Овде сам шест мјесеци... Не могу да радим, не могу ништа", рекао је америчкој агенцији Ахмед Мохамед, тражилац азила из Сирије.

Људи који су се окупили у Солуну наводе да су намјеравали да око 70 километара пређу пјешице ка сјеверу, до пограничног града Идомени, гдје се налазио велики избјеглички камп који је уклоњен прошле године након што су балканске земље затвориле популарну мигрантску руту ка ЕУ.

Више од 60.000 миграната и избјеглица који су најприје стигли у Грчку остали су заглављени у тој земљи, док су неке земље ојачале своје границе како би спријечиле илегално пристизање имиграната, а неке су пак одбиле да приме тражиоце азила како је предвиђено планом ЕУ о расподјели избјеглица, напомиње АП.

Извор: Б92