latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:25 | Аутор: РТРС

Захарова: Вашингтон није добио мандат УН

Вашингтон није добио мандат УН да распореди трупе у Сирији, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik)

"Изненађени смо изјавом америчког министра одбране Џејмса Матиса да су америчке снаге у Сирији захваљујући дозволи УН", рекла је Захарова.

Захарова је подсјетила да је Савјет безбједности УН једино тијело у оквиру Повеље УН које има право да доноси одлуке о употреби војне силе у међународној заједници, а одлука у том смислу није донијета, пренио је ТАСС.

"Присуство америчких јединица представља непоштовање легитимне владе Сирије и они у ствари дјелују као окупатори", рекла је она, преноси ТАСС.

Захарова је нагласила да се стиче утисак да САД покушавају да "задрже дио сиријске територије".

"Забринути смо америчким покушајима да се настане у туђој кући у исто вријеме не доносећи мир у ту кућу. Надамо се да ће САД ипак формулисати своју фер и правну позицију по питању свог присуства у Сирији", рекла је Захарова.

Матис је 13. новембра рекао да су УН одобриле америчко војно присуство у Сирији. Он је рекао да ће америчка војска остати у Сирији док женевски процес о рјешењу у Сирији не донесе резултате.

Извор: СРНА