latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:01 ⇒ 17/11/2017 | 08:43 | Аутор: РТРС

Зашто Суд БиХ упорно игнорише доказе вјештачења у случају генерала Новака Ђукића? (ВИДЕО)

Правни тим за одбрану генерала Новака Ђукића презентовао је резултате стручњака о експериментима изведеним на војном полигону у Никинцима, који показују да граната испаљена на Тузланску капију 25. маја 1995. није могла изазвати трагедију у којој је погинуло 71 лице, а 150 рањено. Трагедија је резултат терористичког акта изведеног експлозивом постављеним на пет мјеста и синхронизовано активираног.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Резултат експертизе интернационалниих истраживача, међу којима су и израелски експети различита је од експертизе Тужилаштва БиХ јер је на Тузланској капији експлодирала много већа количина експлозива од зрна топа 130 милиметара, сматрају артиљеријски стручњаци.

“Необјашњиве су разлике између тужилаштва и његовог вјештака, између броја жртава која указује на умјешаност велике количине експлозива и фрагметнације наспрем минорних штета на објектима који показују потпуно супротно. Минорне количине експлозива су као код ручне бомбе. То је налаз, израелских вјештака”, истиче Илија Бранковић, експерт за артиљерију.

Ови наводи стручњака не представљају за Суд БиХ нове чињенице важне за процес генералу Ђукићу. Зашо је проблем да суд провјери ове податке и види да је правда за невино убијене у проналажењу правих убица, пита правни тим одбране генерала Ђукића.

“Како за један суд квалификација дјела, умјесто онога што су они ставили генералу Ђукићу, треба да произиђе из терористичког акта који је очит. То су сва питања која суд није хтио да размотри. Да ли по налогу пројектанта овог терористичог акта. А тај пројектант мора бити јако моћан да лаж претвори у истину”, каже Милорад Ивошевић, шеф тима одбране и адвокатског тима. 

Жртве Тузланске капије су невино побијени и Новак Ђукић, сматра тим за одбрану генерала који истиче да им је циљ само истина о овом догађају.

“Истина треба дати одговор да ли је Алија Изетбеговић у договору са појединим западним формацијаам и безбједносим структурама био спреман убијати свој народ да би Србима било мало теже", каже политички аналитичар Џевад Галијашевић.

“То је, нажалост, политика Сарајева и Алије Изетбеговића. Његова спрега са западим службама по цијену жртвовања народа. Онако како је то у разговору са тадашњим реисом Мустафом Церићем договорио. Каже Церић на њиховом договору: Ево сваки дан нас гине  три, четири или пет и нико то не види, никоме то није битно, али кад би нас гинуло 50 или 100 свијет би знао и одлучили су да помогну! Одлучили су да гине 50 или 100 да би се створила и потврдила ова слика рата и зато им треба ова осуда Ђукића да се ова књига превара, терористичких акција и убијања затвори заувијек. И да кажу имамо кривца - завршена прича”, истиче Галијашевић.

Генералу Ђукићу суди се пред Вишим судом у Београду. Његов бранилац Милорад Константиновић каже да је тражио од Суда БиХ комплетну документацију, а они су доставили само 10 одсто списа. Одмах су почели политички притисци главног тужиоца Хашког Трибунала Сержа Брамерца на власт Србије да се умијеша у рад суда.

“Брамерц је долазио и вршио притисак. Ми се на једвите јаде боримо против тог притиска. Наша земља није ни Америка ни Русија. Само нам истина и материјални докази могу помоћи”, каже адвокат Констатиновић.

Он додаје да одбрана генерала Ђукића располаже необоривим егзактним чињеницама и да је истин једини пут да побиједи. Ако је имао нефер суђење пред сарајевским судом, не желимо да такво суђење има у Београду, закључује Константиновић.