latinica  ћирилица
17/11/2017 |  08:22 | Аутор: РТРС

Лидери ЕУ за праведније тржиште рада

Лидери ЕУ разматраће данас на самиту у Гетеборгу будућност образовања и културе, а заложиће се за правичније тржиште рада и јачи привредни раст.

Циљ скупа под називом "Социјални самит" је да пружи нове подстицаје чланицама ЕУ да омогуће грађанима приступ радним мјестима, уз фер услове рада и да тржиште рада буде конкурентно док се суочава са глобалним и демографским промјенама.

Очекује се да ће на самиту учествовати више од 20 лидера ЕУ и да ће бити усвојен пакет препорука под називом "Европски стуб друштвених права", који представља водич за чланице како постићи боље друштвене системе, јавља ДПА.

Препоруке, које нису обавезујуће, позивају на бољи приступ тржишту рада, праведније услове рада, као и плате које могу да пруже "пристојан животни стандард", као и друштвену заштиту укључујући заштиту дјеце, здравља и помоћ у стамбеном збрињавању бескућника.

Лидери ће, такође, учествовати на ручку коме ће домаћин бити предсједник Европског савјета Доналд Туск, на коме ће се разговарати о образовању и култури.

Очекује се да ће лидери ЕУ на маргинама овог скупа разговарати о "Брегзиту", а британски премијер Тереза Меј имаће одвојен билатерални сусрет са Туском.

Извор: СРНА