latinica  ћирилица
17/11/2017 |  11:10 | Аутор: РТРС

Заев: Ускоро ратификовање договора о добросусједским односима

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да Македонија и Бугарска нису само пријатељи, већ и савезници, те најавио да ће договор о добросусједским односима бити ратификован до краја године.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Заев је оцијенио да је Македонија од државе посвађане са свих пет сусједа постала пријатељ свима у региону.

"У протеклих седам-осам година било је великих свађа са свих пет наших сусједа. Са Албанијом и /самопроглашеним/ Косовом данас сарађујемо одлично, док са Србијом унапређујемо сарадњу сваког дана све више. Са Бугарском смо постали пријатељи, али и савезници. Са Грчком градимо огромно пријатељство. Остао је један политички проблем који ћемо ријешити", рекао је Заев за бугарску телевизију БТВ.

Заев је навео да је он политичар који жели да ријеши проблем са Грчком у вези са називом Македонија.

Он је истакао да је Македонија договором о добросусједству са Бугарском само добила, а није изгубила ништа.

Говорећи о историјским питањима која се тичу обје земље, Заев је рекао да се у уџбеницима више не говори о "бугарском фашистичком окупатору" и да је македонско друштво осудило уништавање споменика на Кајмакчалану.

"Личности из наше заједничке историје треба да нас повезују. Свађе не доносе ништа добро. Македонија и Бугарска су искрени пријатељи и треба да граде то пријатељство", истакао је Заев.

Македонски премијер заложио се за изградњу Коридора осам, наводећи да је неопходна економска повезаност од Драча, преко Скопља, до Бугарске.

Он је нагласио да се никада више у Македонији неће поновити политичка криза која се десила посљедњих година када није било слободе, а многи невини људи завршили су у затвору.

Извор: СРНА