latinica  ћирилица
17/11/2017 |  13:53 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Радмила Чокорило, најављује тужбу против бањалучког Ректората

Министарство просвјете и културе Републике Српске наложило је Универзитету у Бањалуци да све одлуке у вези са утврђивањем плагијата стави ван снаге.
Радмила Чокорилo - Фото: nezavisne novine
Радмила ЧокорилoФото: nezavisne novine

На основу овог налога, професорица Радмила Чокорило, која је у јуну добила отказ на Факултету политичких наука уи Бањалуци због плагирања научног рада, требало да буде враћена на овај бањалучки Факултет. Рјешењем ресорног министарства, које је донесено крајем октобра, овој високошколској институцији наложено је да поступак утврђивања плагијата регулише Статутом.

“Статутом Универзитета није прописана процедура утврђивања плагијата, како је дефинисано Законом о високом образовању, од чега зависи утврђивање плагијата“, појаснили су у Министарству просвјете.

Истичу да се може одређивати да ли су радови плагијати или не тек када Универзитет пропише поступак утврђивања плагијата Статутом.

Чокорило истиче да рјешење Министарства потврђује да је незаконито добила отказ, на шта је она више пута указивала.

“Да ли ће Факултет и Универзитет испоштовати одлуку Министарства не знам, али ћу у сваком случају, вратили ме на посао или не, тужити Универзитет и ректора као одговорно лице због нарушеног угледа и части“, рекла је Чокорило.

Извор: Независне новине