latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

Влада и Фонд здравства раде на унапређењу квалитета лијечења

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонд здравственог осигурања свакодневно улажу напоре да се додатно побољша квалитет лијечења пацијената обољелих од дијабетеса, рекла је данас у Добоју помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Љиљана Иванчић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Пацијенти са дијабетесом мелитусом ослобођени су плаћања партиципације. Имају право на остваривање бесплатне здравствене заштите од ове болести и њених копликација, право на апарате за брзо мјерење шећера и знатан број тракица за дијагностику", рекла је Иванчићева, која у Добоју присуствује Другом симпозијуму са међународним учешћем под називом "Сва лица дијабетеса".

Она је изразила задовољство што Симпозијуму присутвују и корисници који имају могућност да се боље упознају о свом обољењу, али и својим правима као пацијенти.

Иванчићева истиче да и пацијенти морају бити добро образовани и да сами преузму дио одговорности за своје здравље ради успостављања партнерског односа са здравственим радницима.

Националнио координатор за дијабетес у Републици Српској Мирјана Бојић указала је на потребу да се овакви стручни скупови чешће одржавају широм Српске ради успостављања боље сарадње локалних здравствених установа са Одјељењем ендокринологије Универзитетског клиничког центра Републике Српске, али и утврдиле конкретне чињенице на терену са бољим рјешењима за лијечење.

Предсједник Скупштине Дијабетолошког савеза Србије Миодраг Ђорђевић истакао је да је организовање кампова за образовање пацијената о дијабетесу добар приступ ширења мисије лијечења од ове болести, јер добро едуковани пацијент улива додатно повјерење другом пацијенту.

Он каже да је у Србији изражена тенденција пораста од овог обољења, која као и у свијету захвата око 10 одсто грађана.

Директор добојског Дома здравља Радослав Николић каже да је на подручју ове регије евидентирано око 21.000 лица обољелих од дијабетеса и да је организовање симпозијума добар начин да на предавањима и радионицама корисници добију практична знања о унапређењу квалитета живота.

Он поручује да унапређивањем квалитета стила живота пацијент може остварити бољу прогресију у лијечењу болести од саме конзумације лијекова.

Предсједник Удружења дијабетичара "Дијабета" Инга Марковић наводи да је за данас и сутра предвиђено око 30 стручних предавања, а очекује учешће 200 здравствених радника.

Организатори дводневног Симпозијума, који се одржава у хотелу "Парк", су Дом здравља Добој и Удружење дијабетичара "Дијабета".

Извор: СРНА