latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:39 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Омбудсмани за људска права подржали одлуку Владе о оснивању регистра педофила

Омбудсмани БиХ поздрављају одлуку Владе Републике Српске о оснивању регистра педофила ради већег степена заштите дјеце, истичући да је ово активност на којој је инсистирала и институција Омбудсмана за људска права БиХ.
Омбудсман за људска права БиХ - Фото: Screenshot
Омбудсман за људска права БиХФото: Screenshot

Поводом 18. новембра, Европског дана заштите дјеце од сексуалног искориштавања и злостављања, из институције Омбудсмана за људска права БиХ нагласили су да проблем сексуалног злостављања дјеце представља озбиљан изазов који нема одговарајући третман у БиХ.

"Познавање Конвенције Савјета Европе о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалног злостављања, коју је БиХ ратификовала 2012. године, није на задоваљавајућем нивоу", саопштено је из ове институције.

Омбудсмани БиХ сматрају да би друштво у цјелини по овом питању требало много више учинити на превенцији, која захтијева добру организацију и надасве одговорно понашање свих надлежних.

"То је посебно важно имајући у виду да сваки облик сексуалног злостављања представља болно и трауматично искуство са посљедицама деструктивним по здравље и психосоцијални развој дјетета", став је Омбудсмана БиХ.

У саопштењу се додаје да је за стварно побољшање у области права дјетета и правосуђа по мјери дјетета потребан проактивни приступ државе и да је потребно подузети читав низ различитих мјера.

Влада Републике Српске утврдила је јуче Нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце, којим се оснива посебан регистар правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце.

Сврха доношења закона је обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искоришћавања, те спречавање правоснажно осуђених да поново изврше исто или слично кривично дјело.

Извор: Срна