latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:46 | Аутор: РТРС

Европски парламент упозорио Евролигу: Не играјте се са репрезентацијама

Сукоб између ФИБА и Евролиге отишао је предалеко... Рјешења нема ни на видику, а клубови који наступају у елитном такмичењу не дозвољавају кошаркашима да наступају у квалификацијама за Свјетско првенство, па се у цијелу причу укључио и Европски парламент.

Чланови ове организације потписали су писмо упућено Европској комисији, односно њеном предсједнику Жан-Клоду Јункеру, као и комесарима за такмичење, културу, омладину и спорт, у којем се захтијева хитно рјешење проблема везаног за предстојеће квалификације за Мундобаскет, који ће се 2019. године одржати у Кини.

У писму се између осталог наводи да постоји проблем у европској кошарци, који је "посљедица организације малог броја клубова под називом ЕКА", као и да се користи распоред Евролиге којим се спрјечавају играчи да наступају за репрезентације у квалификацијама.

Позивајући се на Резолуцију донету у фебруару 2017. године, а у којој се наводи да национални тимови имају кључну улогу, додаје се и да је Евролига објавивши распоред за сезону 2017/18 прекршила чланове 101 и 102 Споразума функционисања Европске уније, и да је тако креирала монополистички приступ тако што је искључила најбоље европске играче из националних тимова. На тај начин је суштински бојкотована репрезентација.

Писмо је потписао 31 члан Европског парламента, а они позивају Европску комисију да хитно интервенише како би се осигурало пуштање играча да наступе за националне тимове.

Подсјетимо, квалификације почињу 24. новембра, а друго коло је на програму три дана касније.

Извор: Блиц