latinica  ћирилица
17/11/2017 |  19:52 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Девет година затвора за злочине над Србима у Коњицу (ВИДЕО)

Едхем Жилић, бивши управник логора "Мусала" у Коњицу осуђен je на девет година затвора за ратни злочин над цивилима српске и хрватске националности.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Жилић је осуђен по свих 16 тачака оптужнице, које га терете за нечовјечно поступање према затвореницима  укључујући и силовања.

Едхем Жилић звани Едо, како су изјављивали свједоци, страх и трепет логора Мусала, пажљиво је саслушао изрицање пресуде. Прије 24 године као припадник четврте бригаде војне полиције такозване Армије БиХ дошао је на мјесто управника затвора, заправо школске спортске сале на Мусали у Коњицу.

Већ од прољећа 1992. у овај логор затварани су и ту мучени бројни српски цивили и војници , а од почетка муслиманско-хртватских сукоба 1993. у Мусали су затварани и Хрвати. Прије Жилићевог управљања логором, у Мусали је био затворен и Славољуб Куљанин, који свједочи да су бројни цивили и раније били жртве овог логора.

Оптужница против Жилића подигнута је у јануару прошле године. Током суђења потврђено је да су његове и жртве тортуре од стране њему потчињених стражара, били цивили, а не припадници војних формација, како је тврдила одбрана.