latinica  ћирилица
19/11/2017 |  08:51 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Вратити се изворним принципима Дејтонског мировног споразума

Дејтонским мировним споразумом успостављен је уставно-правни поредак у БиХ и дефинисана позиција три конститутивна народа, али је међународним интевенционизмом нарушено правило поштивања његових изворних принципа што у догледно вријеме мора бити промијењено, оцијенили су посланици у Народној скупштини Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је Дејтонски мировни споразум, од када је потписан прије 22 године, урушаван на штету Републике Српске.

"Убијеђен сам да Срби, након 22 године, имају право да одаберу начина на који ће живјети на овим просторима. Дошло је вријеме да представници српског народа у БиХ затраже враћање надлежности које је добио ниво БиХ, а нису предвиђене Дејтонским мировном споразумом", рекао је Стевандић Срни.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да владајућа коалиција у Српској заступа принцип поштивања изворних принципа Дејтонског мировног споразума.

"БиХ може функционисати једино ако су у свим сферема живота равноправно заступљени интереси три конститутивна народа. Нажалост, 22 године се грубо крши Дејтонски споразум и тиме изазива незадовољство два конститутивна народа - Срба и Хрвата", каже Вишковић за Срну.

Према његовом мишљењу, посљедица кршења изворних принципа Дејтонског споразума видљива је и из проблема у функционисању власти у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ.

"Уколико међународна заједница има поштене намјере према овом простору, онда мора учинити све да би се вратило поштивању изворних принципа Дејтонског споразума, што мора бити стављено до знања бошњачким политичарима", додао је Вишковић.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра да је Дејтонски мировни споразум важан за очување Републике Српске.

"Сви у Републици Српској, а ту прије свега мислим на владајућу већину и опозицију, морамо имати јединствен став о важним питањима за будућност нашег народа и Републике", рекао је Станић Срни.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић навела је за Срну да је Српска политички и институционално стабилна, а гарант њеног опстанка је Дејтонски мировни споразум.

"Овај споразум је одлукама високих представника нарушен. Представници Републике Српске у наредном периоду морају инсистирати на враћању изворних принципа Дејтонског споразума", каже Стевановићева.

Шеф Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Крсто Јандрић мишљења је да су изворни принципи Дејтонског споразума дали велике могућности и овлашћења Српској, што је интервенционизмом међународне заједнице урушено.

"Без обзира на све промјене овог споразума вјерујем да Дејтонски мировни споразум чува Републику Српску, али и овакву БиХ. Није добри ни за кога овдје да се урушава споразум којим је заустављен рат", сматра Јандрић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за провођење и функционисање државне заједнице настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Извор: Срна