latinica  ћирилица
19/11/2017 |  16:31 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Сова извучена из димњака у једној кући у Бањалуци, поново раширила крила (ВИДЕО)

Малобројна група која се бави промоцијом природних богатстава и истраживањем фауне недавно је добила позив од породице Алексић из Бањалуке. Они су након шест дана необичне буке и еха у кући, схватили да се у њиховом димњаку налази птица, из димњака су извукли сову.
Сова поново лети - Фото: РТРС
Сова поново летиФото: РТРС

Повријеђена и дехидрирана сова помоћ је нашла у рукама стручњака. У четвртак је поново раширила крила и вратила се у своје природно станиште. Овај пут с прстеном који ће је пратити кроз путовања.

"Да кажем да је ово уствари прва шумска сова коју смо ми успјели на овом подручју да обиљежимо једним оринтолошким прстеном који има свој серијски број", рекао је Драшко Адамовић, дипломирани инжењер анималне производње.

Шумска сова залутала је у урбану средину. С блажом повредом помоћ је добила у импровизованој волијери. Пуног стомака и санираних рана, поново је раширила крила. 

"Ове птице су територијалне по својим природним одликама и наша процјена је да се у овом крају нали и други дио екипе", ракао је Адамовић.

Ријеч је о ноћној грабљивици чија се прехрана заснива претежно на штетним глодарима. Птице су водећи показатељи здравља средине у којој живимо, отуд све чешћа појава сова у граду на обали Врбаса.

"Разлог појаве тих предатора је уствари показатељ да има неког плијена којим се они хране", додао је Адамовић.

Ово је само први корак да се наука о проучавању птица помјери с мртве тачке. Чланови удружења још се надају центру за практичну заштиту, рехабилитацију и очување повријеђених дивљих врста, те подизању свијести о њиховом значају.