latinica  ћирилица
20/11/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Српска листа контролише власт у највише општина

У другом кругу локалних избора на Косову и Метохији, према подацима Централне изборне комисије у Приштини, градоначелнике у пет општина добила је Алијаса за будућност Косова актуелног премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја.
Српска листа (Foto:kossev.info) -
Српска листа (Foto:kossev.info)

Наводи се да је на јучерашњим изборима Демократски савез Косова Исе Мустафе добио градоначелнике у четири општине, као и Демократска партија Косова Хашима Тачија, а слиједе "Самоопредјељење" у три општине, "Нисма" бившег хашког притвореника Фатмира Лимаја у Малишеву и Српска листа у Партешу.

Кандидат Групе грађана Страхиња Спасић који је у првом кругу избора одржаних 22. октобра био кандидат Српске листе побиједио је у Клокоту, гдје је добио 1.030 гласова, док је кандидат Српске листе Божидар Дејановић освојио 1.020 гласова.

Демократски савез Косова /ДСК/ побиједио је у традиционалним упориштима ове странке у Подујеву, Вучитрну, Истоку и Гњилану, Демократска партија побиједила је у Урошевцу, Штимљу, Качанику, као и у Драгашу, у коме је до сада власт држао ДСК.

Харадинајева Алијанса за будућност Косова побиједила је у Ђаковици, Јужној Косовској Митровици, Ораховцу, Сувој Реци и Клини, "Нисма" у Малишеву а "Самоопредјељење" у Косовској Каменици, Приштини и Призрену.

У првом и другом кругу локалних избора одржаних у 38 косовских општина Српска листа освојила је власт у девет од укупно десет већинских српских општина, Зубином Потоку, Лепосавићу, Сјеверној Косовској Митровици, Звечану, Грачаници, Штрпцу, Новом Брду, Партешу и Ранилугу, и тако постала странка која има власт у највише општина на Косову и Метохији.

Слиједе Алијанса за будућност Косова која има градоначелнике у осам општина, Дечанима, јужној Косовској Митровици, Обилићу, Ораховцу, Сувој Реци, Клини, Јунику и Ђаковици, затим Демокрастки савез Косова такође у осам општина -Гњилану, Подујеву, Истоку, Вучитрну, Косову Пољу, Липљану, Пећи и Косовској Витини.

Демократска партија Косова освојила је власт у пет општина - Драгашу, Качанику, Штимљу, Урошевцу и Глоговцу, "Самоопредјељење" у три и то у Приштини, Призрену и Косовској Каменици, "Нисма" у Малишеву, Турска демократска партија у Мамуши и кандидати Групе грађана у Ђенерал Јанковићу, Србици и Клокоту општини са већинским српским становништвом.

Измјена званичних резултата ЦИК-а је могућа пошто треба да се преброје гласови пристигли путем поште и такозвани условни гласачки листићи, што би могло да измијени ситуацију у Клокоту, пошто је разлика само десет гласова у корист кандидата Групе грађана.

ЦИК је најавио да ће званичне резултате саопштити у наредна 72 сата.

Извор: Срна