latinica  ћирилица
20/11/2017 |  17:49 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Шта кажу саборци, земљаци и рођаци генерала Младића? (ВИДЕО)

Екипа РТРС-а била је у селу Божановићи код Калиновика, родном мјесту генерала Ратка Младића. Тамо спремају велико весеље у случају ослобађајуће пресуде. И у случају да га осуде, Младићево име остаће златним словима уписано у историји српског народа, кажу његови земљаци и рођаци.
Рођаци генерала Младића - Фото: РТРС
Рођаци генерала МладићаФото: РТРС

Из Божановића стижу поруке подршке генералу.

- Поздрав за генерала, уз жељу да издржи све ово. Желимо му пуно среће, здравља, да нам пуно поживи и што прије се врати! Он је наша легенда и то ће заувијек остати - поручује генералов нећак Зоран Младић.

Божановиће ових дана опсједају новинарске екипе из цијелог свијета. Ако је правде и Бога, кажу чланови генералове породице и мјештани, Ратко Младић биће ослобођен.

- Ослобођење генерала за мене би значило поновно рођење - каже његов нећак Зоран.

Генералов рођак Душко Младић каже да су, у случају ослобађајуће пресуде, славље и дочек спремни.

- У два села спремамо дочек и славље за нашег генерала. Међутим, плашимо се да ће га Хашки суд осудити, јер ако је судити по њиховом старом обичају, он је онда давно пресуђен - каже Душко Младић.

Душко додаје да, осим на телевизији, Ратка Младића годинама није видио, али да се редовно чуо телефонски. Боле га све ружне ствари на рачун генерала, за кога каже да никада није дијелио људе по раси или националности, већ по томе ко је какав човјек.

- Знам да је овдје, за наше комшије муслимане, Младић светац као и за нас. Он је њихову дјецу вратио с ратишта у Хрватској живе и здраве - прича Душко.

У Калиновику се поносе чињеницом да је Ратко Младић родом из њиховог краја. Вјерују у невиност српског генерала, али су јако опрезни у прогнозама јер су дубоко разочарани досадашњом праксом, како кажу, антисрпског Хашког суда.

Начелница општине Милева Комленовић, каже да, без обзира на пресуду, генералу Младићу нико не може да одузме заслужено мјесто у у историји српског народа.

С пуно поноса и зебње горштаци из Божановића ишчекују изрицање пресуде Ратку Младићу, али и достојанствено трпе позване и непозване госте, најчешће стране новинаре који неријетко шаљу исквриљени слике о Ратку Младићу и његовом родном мјесту.