latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:24 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Дарко Младић за РТРС: Ратна пропаганда у Хагу, жалићемо се на пресуду (ВИДЕО)

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, рекао је за РТРС да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.
Дарко Младић-прес конференција - Фото: Screenshot
Дарко Младић-прес конференцијаФото: Screenshot

"Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видјели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цијели регион", истакао је Младић.

Поручио је да је главни приоритет да се сада генералу Младићу спаси живот и да му се обезбиједи лијечење у Србији.

"Нажалост, морам рећи да пресуда није ништа ново. Ово тијело које се назива трибуналом за злочине у бившој Југославији није успјело у мисији јер је занемарило бројне српске жртве. Данас смо свједочили како је правда замијењена ратном пропагандом. Чињенице су занемарене", рекао је Младић.

Након тога, Дарко Младић је медијима саопштио шта му је отац рекао након изрицања пресуде.

"Преносим вам поруку мог оца: Рекао је да је све ово лаж и да је ово комисија НАТО-а и покушавају криминаллизовати српски народ који се штитио од агресије. Откако се завршио рат у бившој Југославији није било прекида ватре у свијету и нисмо видјели верзије генерала Младића у Сирији или негдје друго широм свијета. Истовремено, када се друга страна одлучи на такве потезе, тада нема суђења и процесуирања злочина", напоменуо је Дарко Младић.

Правни тим генерала Ратка Младића саопштио је данас да ће уложити жалбу на казну доживотног затвора коју је Хашки трибунал изрекао генералу.

Коментаришући догађаје за које је суд осудио његовог оца, Дарко Младић је нагласио да су хрватске и бошњачке снаге у протеклом рату у БиХ биле пјешадија НАТО алијансе, која доноси хаос у свијету у намјери да њиме влада, што је немогућа и криминална мисија која је већ донијела милионе жртава за чију смрт нико неће одговарати.

На конференцији за новинаре у Хагу након пресуде генералу Младићу, Дарко Младић је изјавио да у Сирији, Ираку, Авганистану, Либији и Украјини нема генерала Младића, али тамо и даље страдају милиони цивила у злочинима за које нико не одговара.

Син српског генерала је подсјетио на страшан догађај који догодио на пијаци у Сарајеву, у Улици Мула-Мустафе Бешескије, а који је био дио оптужбе против Ратка Младића.

"Када су докази показали да граната није могла бити испаљена са удаљености веће од 300 метара, а наш најближи положај је био на километар и по одатле, тужилац је опрезно уклонио ту тачку из оптужнице", рекао је Дарко.

Он је подсјетио да су Југославији због тога уведене санкције, које су нашкодиле економији земље, од којих се Србија још није опоравила.

"Сада кад је јасно да Срби нису криви - сви ћуте. Како је могуће да ове жртве, од статуса најважнијих жртава на свијету, одједном немају никакву важност када Срби нису криви", упитао је Младић и додао да остаје само још једна страна која може да буде крива за те жртве, а то су муслимани.

Дарко Младић је додао да неки сматрају да је тај напад била прва мисија Ал каиде, јер је познато да је међу муслиманским снагама постојала бригада Ал каиде, али да Србима није дозвољено да то докажу, јер је судија Алфонс Ори током суђења рекао да "нема времена за одговор на такво питање".

РТРС/СРНА