latinica  ћирилица
23/11/2017 |  08:05 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Дарко Младић: Страх да не дође до ревизије првостепене пресуде

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, изразио је бојазан да постоји политички интерес да не дође до ревизије првостепене хашке пресуде његовом оцу, али да се нада да ће нове међународне околности довести до објективнијег приступа новог тијела - Механизма за међународне кривичне судове.
Дарко Младић (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Дарко Младић (Фото: https://rs.sputniknews.com)

- Бојим се да постоји политички интерес да не дође до ревизије ове пресуде и да ју је неко и написао овакву, са намјером за политичку употребу.Она правно у овом тренутку нема дејство, јер није правоснажна, али мислим да је била очигледна политичка позадина свега. Постојао је и напор да прочитају тај резиме, чак и ако им Ратко ту умре, рекао је Дарко Младић за "Спутњик".

Он је навео да је Хашки трибунал дискриминисао жртаве, с обзиром на то да су људи који су убијали и одсјецали главе Србима ослобођени, док њихови команданти нису ни оптуживани, а камоли осуђени.

- Помирења на тај начин неће бити, поручио је Дарко Младић и додао да му се чини да одређени кругови који доносе овакве пресуде имају интерес да креирају и даље запаљиву ситуацију на Балкану, јер још немају потребан ниво контроле.

Он истиче да Балкан може да буде битан не само сам по себи, него и као могући "нож под грло" Европи.

Дарко Младић је изразио наду да ће нова снага Русије, њена улога у свему овоме и јасни ставови руског Министарства иностраних послова, допринијети бољој контроли рада Механизма за међународне кривичне судове који сада наставља рад.

"Ова слика коју сте овде могли да видите чини ми се да је слика једног прошлог времена у коме је још могла да се види та доминација са Запада у реалности. Надам се да ће Кина, Русија и сличне земље које су већ виделе шта се нама десило и добро разумеле ову лекцију, предузети мере да се уравнотежи ситуација у свету да би овај катастрофални низ конфликата некако престао и да се донесе мир свету, јер ово даље произвођење нових криза и ратова неће добро донети свету", рекао је Дарко Младић.

Он истиче да остаје да се види на који начин ће функционисати нови механизам за међународну правду.

"Хашки трибунал формиран у периоду доминација једне суперсиле, која је контролисала све и постављала онако како је она сматрала да треба да се мења међународно право. Надам са да ће нове међународне околности које се мењају великом брзином довести до једног објективнијег приступа овог новог тела са којим тек треба да се суочимо", рекао је Дарко Младић.

Описујући сусрет са оцем непосредно по изрицању пресуде, Дарко Младић каже да је генерал Младић био љут, али да је ово и очекивао.

Он каже да је главни фокус сада на томе да се генералу Младићу сачува здравље и заштити живот.