latinica  ћирилица
23/11/2017 |  09:15 | Аутор: РТРС

Бошњаци крше Устав - нема закона о заједничким празницима

Обиљежавањем 25. новембра као "дана државности" пријемима у заједничким институцијама, које организују бошњачки званичници, крши се Устав БиХ, јер законом нису дефинисани празници на заједничком нивоу, сагласни су посланици у Народној скупштини Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић истиче за Срну да обиљежавање 25. новембра није легитимно и легално, јер нема законског упоришта, нити консензуса три конститутивна народа.

"Закона о празницима на нивоу БиХ нема - и сасвим је јасно да обиљежавање 25. новембра и сазивање пријема у Предсједништву БиХ нема уставно, нити законско утемељење", прецизира Стевандић.

Он наводи да Републику Српску интересују само њени празници, међу којима је и обиљежавање 9. јануара - Дана Републике.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић наводи да бошњачки политичари својим поступцима, међу којима је и обиљежавање 25. новембра, доприносе да БиХ што прије нестане.

"Није поштено, уставно, нити законски да неко слави празник из прошлости којег смо се сви одрекли деведесетих година прошлог вијека. Бошњаци нелегално славе 25. новембар и за тако нешто, нажалост, троше заједничка новчана средства", упозорава Вишковић за Срну.

Он напомиње да је нелегално организовање пријема у објектима заједничких институција.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић наглашава за Срну да Српска има Закон о празницима и 25. новембар не признаје као значајан датум.

"Уважавам само празнике Републике Српске, а не неке за које нема сагласности и договора у БиХ", каже Станић.

Извор: Срна