latinica  ћирилица
23/11/2017 |  11:15 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на изјаве Изетбеговића о Младићу

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ниједан народ генерала Ратка Младића не би смио сматрати херојем, представља "пуцањ у празно".
Српска удружења - Фото: РТРС
Српска удружењаФото: РТРС

"Ово је обични популизам који нам протура Бакир Изетбеговић као врховни идеолог, а што он није ни морално нити политички", рекао је Митровић Срни.

Митровић је нагласио да би сугестија Изетбеговића могла бити прихваћена када би то било универзално правило у БиХ и на просторима бивше Југославије.

"Да би то постало универзално правило, Хашки трибунал би требало да буде објективан, а не продужена рука НАТО-а и сличних политика на Западу", закључио је Митровић.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, ако жели да говори о помирењу, прво треба да почисти испред свога прага, а затим да опомиње друге.

Рајилићева наводи да је Изетбеговић дочекивао злочинце Ејупа Ганића из Лондона, Јована Дивјака из Беча и Насера Орића из Швајцарске, и да не дозвољава да се процесуирају злочини над Србима.

Она сматра да изјава Изетбеговића да ниједан народ генерала Ратка Младића не би смио сматрати херојем представља потпуну замјену теза.

"Све што је Изетбеговић изјавио, то је све обрнуто. То се не односи на српски народ, он је говорио о себи, свом раду, својим злочинцима који никада нису процесуирани и које он слави, при чему утиче на правосуђе и из буџета ФБиХ плаћају слободу за Насера Орића, Јована Дивјака и Ејупа Ганића", рекла је Рајилићева Срни.

Изетбеговић је јуче рекао у Сарајеву да "ради будућности, ради уважавања боли и патње комшија са којима ваља даље живјети, ради односа према самом себи, ниједан народ, па ни српски, Младића не би смио звати херојем".

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да би бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу боље било да говори о постојању 536 логора за Србе у Федерацији БиХ током протеклог рата, него о генералу Ратку Младићу.

Дукић сматра да изјава Изетбеговића да ниједан народ генерала Младића не би смио сматрати херојем, само показује његово лицемјерство и немоћ.

"Изетбеговићу би боље било да је причао о свом оцу Алији који је написао да БиХ мора бити исламска држава, а за вријеме Другог свјетског рата био у младим муслиманима и `Ханџар дивизији`", рекао је Дукић Срни.

Извор: СРНА