latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:17 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Српска листа се оградила од саопштења привремене владе Косова

Српска листа оградила се данас од изјава из владе /самопроглашеног/ Косова којима се поздравља осуђујућа пресуда генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, а које су дате и у име српских министара.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС


"Још снажније одбацујемо наводе у којима се једнострано приказује страдање у току посљедњег сукоба на Косову и Метохији, без навођења чињеница о 250.000 протјераних Срба, о десетинама хиљада опустошених српских домова, као и стотинама убијених и отетих Срба и других неалбанаца", саопштено је из Српске листе.

Из Српске листе поручују да су, поштујући невине жртве као представници српског народа, дужни да реагују када неко свјесно ниподаштава српске жртве.

"Албански лидери на Косову и Метохији стећи ће морално право да се изјашњавају о концепту суочавања са прошлошћу онда када се поклоне српским и другим неалбанским жртвама код `„жуте куће` и других фабрика бола и смрти којима су управљали њихови сународници", истиче се у саопштењу.

Из Српске листе поручили су да у односу према жртвама не смије да преовладава принцип негирања патње других.

"То је једини начин да на Косову и Метохији дођемо до заједничког људског виђења неких срамних страница наше заједничке прошлости", додају из Српске листе.

Влада самопроглашеног Косова оцијенила је да пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу на доживотни затвор представља упостављање међународне правде и сатисфакцију за жртве у БиХ.

У саопштењу је наведено да Влада и народ Косова овом приликом подсјећају свјетску јавност да је власт "Слободана Милошевића и његових генерала и на Косову примијенила све облике злочина описаних у оптужници против Младића".

Извор: Срна