latinica  ћирилица
26/11/2017 |  11:18 | Аутор: РТРС

Савчић: Урадити реконструкцију догађаја на Маркалама и доказати истину

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је неопходно урадити реконструкцију ратних догађаја на пијаци Маркале у Сарајеву ради доказивања истине да минобацачка граната није испаљена са положаја Војске Републике Српске.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Потребно је радити вјештачења да би била учвршћена истина и увјерење да се неки догађај десио онако како тврдимо ми, а не супротна страна и тужилаштва. Након догађаја на Маркалама вјештачење је извршио Берко Зечевић који није био стручан за тако нешто, јер је стручњак за ракетне моторе", рекао је Савчић Срни.

Он је истакао да је реконструкцију ратних догађаја на Маркалама потребно урадити јер ће се материјали моћи искористити у даљем доказивању истине у случају генерала Ратка Младића.

"Чињеница је да је о случају Маркале подијељено мишљење и код судија у Хашком трибуналу. Дио њих не може да се изјасни у овом случају, а то значи да немају храбрости да покажу страну која је то стварно урадила", додао је Савчић.

Он је подсјетио да је вјештачење у случају "Тузланска капија", које је рађено на војном полигону у Никинцима, доказало да се догађај није догодио онако како тврде надлежно тужилаштво и Бошњаци.

Генерал Ратко Младић осуђен је у Хагу за оба масакра на пијаци Маркале у центру Сарајева, иако нико није доказао да је Војска Републике Српске испалила минобацачке гранате.

У хашкој судници, у Младићевом прецесу као заштићени свједок, тјелохранитељ некадашњег лидера муслимана у БиХ Алије Изетбеговића рекао је да је чуо како је његов шеф 1994. године причао са вјерским поглаваром муслимана Мустафом Церићем о гранатирању Маркала, а неколико дана касније десио се масакр.

"Маркале један" догодиле су се 5. фебруара 1994. године, када је погинуло 68 људи, а више од 140 их је рањено. Годину и по касније, на истом мјесту, 28. августа 1995. погинуло је 37 људи, а 90 их је рањено.

Извор: СРНА