latinica  ћирилица
27/11/2017 |  16:23 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

ВСТС измијенио спорне закључке о провјери ратне прошлости судија и тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ данас је једногласно усвојио закључке у вези са провјером ратне прошлости судија и тужилаца, од којих се три измијењена у односу на раније предложене закључке.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је новинарима да су чланови Савјета на додатним консултацијама током паузе сједнице одлучили да прва два закључка остају непромијењена, док су трећи, четври и пети измијењени.

"Прва два закључка, која су усвојена 26. октобра, усмјерена су на информацију Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Она се искључиво баве том информацијом и прослијеђена су у Канцеларију дисциплинског тужиоца и Тужилаштву БиХ који су надлежни да поступају по њој и третираће је као пријаву", рекао је Тегелтија.

За остала три закључка рекао је да су системског карактера и никада се нису односила на лица која су обухваћена информацијом, него на све носиоце правосудних функција невезано за информацију Центра која је само била повод да се позабаве цјелокупним правосудним системом.

Према трећем закључку, Савјет подсјећа предсједнике судова и главне тужиоце да Канцеларији дисциплинског тужиоца достављају информације ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку или ако је против њега надлежни тужилац подигао оптужницу за кривично дјело.

У четвртом закључку се наводи да Савјет прихвата да од ОЕБС-а, који врши мониторинг процесуирања ратних злочина, затражи све статистичке податке, запажања и анализе који утичу на ефикасност и квалитет процесуирања ратних злочина, а посебно податке о правоснажно ослобођеним и осуђеним лицима за ратне злочине, те податке везане за кривична дјела и изречене кривичноправне санкције, са посебним освртом на злочине против човјечности.

У петом закључку Савјет утврђује потребу унапређења дисциплинског поступка и проширења дисциплинске одговорности судија и тужилаца с циљем јачања интегритета носилаца правосудних функција и повјерења јавности.

У том смислу, Савјет задужује Сталну комисију за легислативу да предложи измјене и допуне интерних аката ВСТС-а, као и закон о ВСТС-у с циљем пуне имплементације Мисије стручне процјене ЕУ /Пир ривју/ о питању дисциплинског поступка у правосуђу БиХ, те нивелирања закона о ВСТС-у у оквиру Структуралног дијалога, а у складу са Акционим планом за имплементацију Пир ривју са роком до 28. фебруара 2018. године.

ВСТС ће од Европске комисије затражити одржавање Тајекс семинара о питању механизма за вршење провјера прошлости носилаца правосудних функција.

Тегелтија је рекао новинарима да је Тајекс семинар један од основних алата Европске комисије за прилагођавање стандарда свих области друштвеног живота у земљама које су кандидати за чланство у ЕУ, међу којима је и БиХ.

"То је семинар који подразумијева европске стручњаке са којима размјењујемо искуства и изналажење најбољих рјешења и стандарда који су апликативни у БиХ а компатибилни са прописима ЕУ", рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је корективни механизам, односно реченица "без дисциплинског поступка" створила највећи простор за спекулативна тумачења намјера ВСТС-а, стварајући слику да ова институција жели да има пријеки суд за одстрањивање политички неподобних тужилаца.

"Због свих реакција које су услиједиле, а нарочито након реакције Европске комисије јер је БиХ на европском путу, ми смо одлучили да интегришемо тај корективни механизам унапређењем дисциплинског поступка као механизам који је свима познат, који не може да изазове никакве недоумице и различита тумачења", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, унапређење дисциплинског поступка, као форма и процес предвиђено је за евентуално санкционисање свих носилаца правосудних функција који почине било какав дисциплински прекршај, а да се за оне који тек треба да уђу у правосуђе разгова о провјери прошлости као "бек чеку" који тренутно недостаје правосуђу БиХ.

Предсједник ВСТС-а истакао је да је данашња одлука донесена једногласно у намјери да се страсти у БиХ смире и да се избјегне било каква погрешна и злонамјерна тумачења онога што Савјет нуди.

Он је потврдио да Тужилаштву БиХ није пријављен нестанак досијеа носилаца правосудних функција јер, како каже, не знају шта се с њима десило, подсјетивши да је било пресељење из зграде ОХР-а, гдје су чувани досијеи, у нове просторије.

Тегелтија је додао да ће, уколико ВСТС пронађе да је било нешто неовлаштено, предузети све потребне радње, укључујући и евентуалне пријаве надлежним органима.

Он је изразио жаљење што су због раније предложених закључака који су изазвали бројна реаговања професионалне заједнице у Федерацији БиХ и међународне заједнице, неке амбасаде у БиХ ускратиле финансирање одређених пројеката ВСТС-а, као и због тога што је Амбасада САД у БиХ одгодила финансирање конференције која ће 5. и 6. децембра бити одржана у Бањалуци.

Извор: СРНА