latinica  ћирилица
27/11/2017 |  22:28 ⇒ 28/11/2017 | 08:04 | Аутор: РТРС

Шта су договорили Влада и социјални партнери? (ВИДЕО)

Економско-социјални савјет разматраће сутра могућност повећања најниже плате,,, преднацрт буџета Српске за наредну годину и програм економских реформи од 2018. до 2020. године. Министарство финансија требало би додатно да предложи да на сједници буде разматран нови закон о доприносима који би требало да буде усвојен по хитном поступку.
Специјал - Фото: РТРС
СпецијалФото: РТРС

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите доставило је на усаглашавање Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку и информацију о одржаним јавним расправама у вези са примјеном Закона о раду. О томе како би буџет за наредну годину требало да изгледа и колико су социјални партнери задовољни, говорило се у нашој емисији Специјал.

Преднацрт буџета за наредну годину пројектован је на 3,3 милијарде марака, док се Преднацртом програма економских реформи номинално процјењује раст БДП-а на 4,8 одсто у наредној и 5,1 одсто до краја 2020. године. То би требало да обезбједи повећање запослености, јачање привреде, континуиран раст БДП-а али и додатно да заштити социјалне кориснике кроз различите реформе. 

По први пут, и Влада и социјални партнери успјели су да постигну консензус о готово свим питањима. Доношење општег колективног уговора, гранских колективних уговора, измјене закона о раду, само су неки од захтјева синдикалаца, на којима су инсистирали од првог дана преговора. 

Иако ће за борачке категорије идуће године бити издвојено око 220 милиона марака, проблем који је још увјек остао нерјешен су борци старији од 65 година, који имају мање од 15 година осигураног стажа. Они су тренутно без икаквих примања, и то је потребно што прије ријешити став је борачке организације.

Пословна заједница овог пута није имала посебних захтјева. Свјесни да се ближи финансијки тешка година, када на наплату долазе многи кредити, од Владе траже бољу сарадњу у наредном периоду.

Предсједник Српске Милорад Додик раније је изјавио да очекује да буџет буде усвојен половином идућег мјесеца. Влада би требало да утврди нацрт и упути га посланицима у Парламент Српске. Након тога требало би да буду организоване јавне расправе, након чега би посланици требало да донесу и коначну одлуку о буџету за наредну годину.

Погледајте комплетну ТВ емисију Специјал: