latinica  ћирилица
29/11/2017 |  12:20 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Хрватској шесторци 111 година затвора, постојао удружени злочиначки подухват

Хашки трибунал правоснажно је осудио шесторицу функционера Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, потврдивши првостепену пресуду. Изрицање пресуде обиљежио је моменат када је Слободан Праљак попио отров. Он је превезен је најближу болницу, након чега је преминуо.
Почело изрицање пресуде херцеговачкој шесторци - Фото: ТАНЈУГ
Почело изрицање пресуде херцеговачкој шесторциФото: ТАНЈУГ

Хашки трибунал потврдио је првостепену пресуду Јадранку Прлићу, бившем предсједнику Владе Херцег-Босне. Суд је одбио Прлићеву жалбу у потпуности и потврдио првостепену пресуду од 25 година затвора.

Бившем генералу Слободану Праљаку потврђена је 20-годишња затворска казна, након чега је дошло до инцидента у судници. Праљак је наводно попио отров. 

Бившем министру одбране Бруни Стојићу такође је потврђена првостепена пресуда, односно 20 година затвора.

Миливоју Петковићу потврђена је првестепена 20-годишња  затворска казна, Валентину Ћорићу који је осуђен на 16 година такође, као и Бериславу Пусићу који је осуђен на 10 година затвора.

Жалбено вијеће Хашког суда потврдило је пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера Херцег-Босне и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био - међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

Вијеће је прогласило Стари мост у Мостару за легални војни циљ. Јадранко Прлић, бивши предсједник Владе Херцег-Босне био је дио удруженог злочиначког подухвата, сматра Вијеће и пресуђује да је он имао овлаштења да би био кључен у тај подухват, као и други осуђени чланови.

Осуђеници Ћорић и Пушић дјелимично су ослобођени одговорности за све квалификације удруженог злочиначког подухвата, али то не утиче на њихово учешће у том чину.

Жалбено вијеће Хашког трибунала прихватило је сугестију челника Херцег-Босне и одлучило, већином гласова, да је Стари мост у Мостару - био војни циљ.

ХВО није имао намјеру да врши терор у том случају, нити је тај чин представљао прогон муслимана, па ослобађа оптужене те пресуде.

Вијеће је указало да неки напади ХВО-а нису били неселективни и прихватило ставове челника Херцег-Босне. Зато су одбачени дијелови оптужбе за убијање у селу Душа и околна четири села, те у случају рушења седам џамија у источном, муслиманском дијелу Мостара.

Жалбено вијеће је, већином гласова, углавном, одбило процедуралне приговоре челника Херцег-Босне, који су се тицали тока суђења у првостепеном поступку, као и приговоре о односу ХВО-а према муслиманским цивилима.

Судија Покар имао је издвојено мишљење о обиму Удруженог злочиначког подухвата.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је "шесторка" радила на етничком чишћењу на територији Херцег-Босне и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Највећа дилема пред изрицење правоснажне пресуде било је питање да ли ће бити потврђена квалификација - Удружени злочиначки подухват, у којем је према првостепеној пресуди учествовао тадашњи државни врх Хрватске, предвођен Фрањом Туђманом.

Пресуда Прлићу и осталима уједно је и посљедња коју је, прије затварања крајем године, изрекао Хашки трибунал.

Првостепеном пресудом из 2013. године некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година, команданти Главног штаба ХВО генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО-а Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година затвора.

Они су осуђени за злочине против човјечности, кршење закона и обичаја рата и тешке повреде Женевске конвенције, а у вези са догађајима у периоду 1992-1994. године у осам општина и пет заробљеничких кампова на територији БиХ.

На првостепену пресуду, која је донесена 29. маја 2013. године, обје стране су уложиле жалбе.