latinica  ћирилица
29/11/2017 |  15:38 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Модерном јавном расвјетом уштедјети струју и до 50 одсто (ВИДЕО)

У Требињу крај године обиљежиће реалиазција неколико стамебно-комуналних пројеката од којих је један замјена старих свјетиљки јавне расвјете, модерним лед свјетлима, како би се оствариле уштеде на мјeсечним рачунима за ову ставку, до чак 50 одсто.

Ново свјетло засијаће у улицама у центру Требиња већ са првим данима нове године. Надлежни поручују, да иако је главни циљ остварити уштеде, квалитет освјетљења неће бити упитан. Очекују да се годишња потрошња за јавну расвјету са садашњих 700.000 смањи за бар 50 одсто.

Јања Ћапин, начелница Одјељења за стамбено- комуналне полсове Града Требиње истиче да ће град набавити 960 свјетиљки које ће бити постављене у ужем центру града и очекује да ће тај посао бити завршен до краја године, а замјена ће бити у првом мјесецу наредне године. За куповину из буџета издвојено 390.000 КМ.

Другим пројектом предвиђа се уређење фасада на стамебним и пословним објектима у ужем центру града, које ће градска управа суфинансирати, како би ти објекти били, не само љепши, већ и безбједнији.

У градској каси за ту намјену обезбијеђено је и 30.000 КМ. На јавни позив који је отворен до 1. децембра досад се пријавило десет власника, а план је да се акција настави и у наредном периоду.

Ћапин истиче да Град даје до 40 одсто средстава у материјалу за уређење фасада, а приоритет су, каже, зграде које руже изглед града и оне које угоржавају безјбедност.

Овом одлуком посебно су задовољни у заједницама етажних власника, јер је досад, кажу, тешко било сакупити средства од свих станара за веће поправке.

План надлежних је да се након центра, акција прошири и на друге дијелове града како би Требиње сачувало и оправдало епитет туристичког бисера Српске.