latinica  ћирилица
30/11/2017 |  13:57 ⇒ 01/12/2017 | 08:13 | Аутор: РТРС

Европски добровољни пензијски фонд званично почео с радом у Српској (ВИДЕО)

Након бројних најава и измјена законских оквира, Република Српска коначно је добила први добровољни пензијски фонд. Потписивањем меморандума са девет предузећа озваничен је његов рад.
Потписивање меморандума о приступању Европском добровољном пензијском фонду - Фото: СРНА
Потписивање меморандума о приступању Европском добровољном пензијском фондуФото: СРНА

Од пројекта - који су почели Европска банка за обнову и развој, Скупна покој-нинска дружба из Љубљане и Пензијски резервни фонд Српске - очекује се много.

Трећи стуб пензијског система у Српској је коначно подигнут. Уз почетни капитал од 4,4 милиона марака, Европски добровољни пензијски фонд, функционисаће на добровољној бази. Заинтересована предузећа ће у договору с радницима и фондом формирати пензијски план.

"Они се договоре о свим условима пензијског плана, а то се утврди на Министарству рада а онда крајем краја сваки појединац има своју вољу да изрази потписом своје изјаве да ли ће ући или неће ући", рекао је директор Европског добровољног пензијског фонда Томаж Завршник.

Оснивањем овог фонда грађани Српске први пут биће у прилици да уплате на личне рачуне - које могу бити од послодаваца, синдиката, удружења или запослених и незапослених појединачно - касније користе као додатну пензију. Такође заинтересованим предузећима омогућене су олакшице до 100 марака. 

"Влада је дала добар подстицај да би без опорезивања се сад могло уплаћивати одређен дио средстава за пензије", истакао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Иако су их земље регије добиле и прије више од 15 година, добровољни пензијски фондови у њима и нису узели маха. Да очекивања у многим земљама нису испуњена познато је и ресорном министру. Ипак, не крије оптимизам. 

"Због тога што имамо партнере који то дуго раде и радили су у многим земљама, они ће пренијети своја искуства како би анимирали људе да разумију да вриједи штедити", нагласио је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Било како било, први ефекти првог добровољног пензијског фонда у Српској видјеће се тек за осам до десет година. Дотад, у сваком случају, остаје да се види хоће ли оптимизам са отварања ф