latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:16 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

У Коњицу убијено 382 Срба

У Коњицу је у Одбрамбено-отаџбинском рату убијено 382 Срба, од којих 200 цивила у граду и у логорима Челебићи и Мусала, рекао је предсједник Удружења Коњичана Републике Српске Зоран Пологош поводом акције СИПА у којој је ухапшено 13 некадашњих припадника тзв. БиХ.
Српске жртве - Брадина -
Српске жртве - Брадина

Пологош је навео да су доласком сплитског пука у Коњиц у априлу 1992. године почела хапшења и убијање Срба, те напади на српска села и затварања у ове логоре.

"Највећи злочин почињен је у селу Брадина, гдје је 25, 26. и 27. маја 1992. године побијено 36 људи. Све становништво депортовано је у логоре у Коњицу, у основне школе у Брадини и Доњем Селу. Куће су опљачкане и попаљене, цијело село је етнички очишћено. За ово до сада нико није одговарао", истакао је Пологош.

Он је нагласио да је до сада процесуирано свега неколико појединаца за злочине у логору "Челебићи" и за убиство породице Голубовић, Ђура и Власте и двојице њихових синова од пет и седам година.

"Њих су убили припадници резервног састава полиције. Стријељали су их покрај Неретве. Петар од седам година остао је жив и дошао на полицијски пункт гдје је поново стријељан", рекао је Пологош.

Он каже да 25 година од злочина у Коњицу није одговарао ни војни врх, ни извршиоци, иако су сви детаљи познати Тужилаштву БиХ.

"Суд БиХ је до сада имао двоструке аршине према Србима. Ово је прилика да се покаже хоће ли бити суђено свима", додао је Пологош.

Припадници СИПА ухапсили су данас 13 некадашњих припадника структура тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово цјелокупне популације становништва српске националности са тог подручја.

Међу наведеним злочинима, обухваћена су убиства, мучења, силовања, злостављања и прогони жртава.

Извор: СРНА