latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:01 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Тужилаштво затражило 15 година затвора за Азру Башић

Тужилаштво БиХ затражило је данас од Суда БиХ да Азри Башић изрекне затворску казну у трајању од 15 година за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.
Азра Башић - Фото: СРНА
Азра БашићФото: СРНА

Тужилац Миланко Кајганић сматра да је Тужилаштво током судског поступка доказало да је Азра Башић починила кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Износећи завршне ријечи, Кајганић је рекао да су изведени докази показали да је у периоду извршења кривичног дјела постојао оружани сукоб између Војске Републике Српске с једне, те Хрватског вијећа одбране /ХВО/, Територијалне одбране и Хрватске војске, с друге стране.

Оружани сукоб постојао је и на подручју насеља Чардак, одакле су одвођени цивили у Дом ЈНА у Дервенти, у којем су незаконито затварани.

Кајганић је навео да је доставио више материјалних доказа из Хрватске који потврђују да је Азра Башић била припадник 305. бригаде Хрватске војске и да је ратовала на подручју Дервенте, те да је касније распоређена у 103. бригаду ХВО-а.

"Ниједан свједок није оспорио њен идентитет. Сви су потврдили да су за њено име сазнали од полицајаца или других људи, а већи број свједока је током истраге препознао по фотографијама из тог периода. То је потврдила и њена пријатељица Нихада Чучић, која је рекла да је оптужена отпутовала са Неџадом Башићем у САД", навео је Кајганић.

Тужилац је додао да су свједоци, који су упознали Башићеву 26. априла 1992. године, потврдили да су је виђали и у логору "Рабић", у којем је било затворено више од 100 људи.

Кајганић се посебно осврнуо на убиство Благоја Ђураша и на страшна злостављања која су затворени српски цивили претрпјели у Дому ЈНА.

Подсјетио је на велике патње које су затвореници доживјели током самог једног послијеподнева, а које су оставиле трајне физичке и психичке посљедице.

Тужилац је навео да су по наредби Башићеве, између осталог, морали да једу југословенске динаре, да лижу крв са пода, да се четвороношке крећу по стаклом засутом поду док их је она јахала, да излазе на симулирања стријељања, те да трпе страшне ударце од којих су губили свијест.

"Утврђено је да је Благоје Ђураш доведен као цивил и доказано на који начин је злостављан и убијен. Бројни свједоци су потврдили да су видјели да је Азра Башић учествовала у његовом премлаћивању и да га је убола ножем у врат", навео је Кајганић.

Тужилац је затражио да Суд БиХ, приликом одређивања казне, узме у обзир чињеницу да је Башићева показала нарочиту окрутност и упорност приликом чињења кривичног дјела, посебно током убиства Благоја Ђураша, те потпуно одсуство кајања због учињеног, као и избјегавања екстрадиције из САД.

Тужилаштво као отежавајућу околност сматра и држање Башићеве, која се хвалила како је убила Ђураша.

Кајганић је током усменог, скраћеног изношења завршних ријечи, рекао да одбрана није оспорила ниједан доказ Тужилаштва, нарушила кредибилитет свједока и довела у сумњу њихове исказе.

Бинаса Абаспахић, бранилац Азре Башић, изнијеће на рочишту 15. децембра завршне ријечи.

Извор: Срна