latinica  ћирилица
09/12/2017 |  09:11 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Најчешће жалбе грађана на рад судова и тужилаштава

Грађани БиХ омбудсманима за људска права за десет мјесеци ове године најчешће су се жалили на поступање органа правосуђа, прије свега на рад судова и тужилаштава, те на рад и функционисање органа управе.
Омбудсман за људска права БиХ - Фото: Screenshot
Омбудсман за људска права БиХФото: Screenshot

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је Срни да је значајан број предмета у којима је одговоран орган послодавац, односно гдје се ради о жалбама на повреде права из радних односа, мобинг, пријем у радни однос и слично, те да је велики број регистрованих предмета у којима су повријеђена права дјеце.

"Према подацима за десет мјесеци ове године, расте број жалби регистрованих у нашој институцији, у односу на прошлу и претходне године", истакао је Митровић поводом 10. децембра, Међународног дана људских права.

Митровић је навео да је у многим сегментима евидентан напредак у поштовању људских права у БиХ, али да се мора имати у виду оно што се редовно дешава у БиХ, а што правна наука назива раскораком између нормативног и стварног.

Он је објаснио да су многа животна питања грађана која се тичу њихових права нормативно уређена, да постоји законодавни оквир, али да проблем настаје у стварности и реализацији, а она се тиче неспремности да се оно што је законодавац уредио у стварности и реализује.

"Значајни помаци су остварени у области слободног приступа информацијама, затим остваривању права осуђеника/притвореника, а значајно су побољшана и права особа са инвалидитетом", нагласио је Митровић.

Он је додао да су права мањина уређена уставима и законима, да је код великог броја судова стање рјешавања предмета у смислу поштовања рокова значајно побољшано, као и да нема жалби које се односе на рад појединих републичких и општинских органа управе.

Према Митровићевим ријечима, ако се посматра број жалби и обраћања грађана које региструје институција Омбудсмана сваке године, онда су грађани и те како свјесни својих права.

"Кад ово кажем, треба имати у виду да смо за једанаест мјесеци 2017. године регистровали 2.957 жалби, односно више од 12.000 обраћања грађана", навео је Митровић.

Митровић је прецизирао да се од укупног броја жалби ове године 594 жалбе односе на судове, 396 на органе управе, 310 на област радних односа, 226 жалби тиче се приступа информацијама, 162 се односе на права дјетета, те исто толико на дискриминацију.

Кад је ријеч о људским правима, Митровић тврди да је БиХ у неким областима испред земаља региона или стандарда ЕУ за шта су примјер услови у појединим затворима у БиХ, прије свих у Бањалуци и Орашју, гдје су услови чак изнад стандарда ЕУ.

"С друге стране, у области остваривања здравствене заштите дјеце смо испод тих стандарда. Кад ово кажем, треба имати у виду да је здравствена заштита у надлежности ентитета, односно кантона у Федерацији БиХ, па је чест случај да је одређено право предвиђено прописима једног кантона, док у другом то није случај и уопште се не остварује", истакао је Митровић.

Извор: СРНА